Llibres

L’home que va historiar el futur

David de Montserrat i Juli Gutiérrez, net d’Alexandre Deulofeu, publiquen la biografia d’aquest científic únic

‘L’home que no llegia els diaris’ s’ha construït a partir de cartes i altres escrits de Deulofeu

L’escriptor David de Montserrat i Nonó (Girona, 1972) i Juli Gutiérrez Deulofeu (Figueres, 1964), net i estudiós des de fa trenta anys de la figura d’Alexandre Deulofeu, han escrit a quatre mans L’home que no llegia diaris ( Columna ), la primera biografia d’aquest “farmacèutic de professió però filòsof de la història per devoció” que va ser l’autor d’una teoria apassionant: la matemàtica de la història . Observant la regularitat dels processos socials i els cicles històrics, Deulofeu (l’Armentera, 1903 - Figueres, 1978) va predir, entre molts altres esdeveniments dels segles XX i XXI, que l’Estat espanyol desapareixerà l’any 2029.

David de Montserrat, coautor de la novel·la Lliures o morts (2012), va ser coproductor i creador del documental Alexandre Deulofeu, l’historiador del futur , emès per TV3, del qual va ser assessor i protagonista Juli Gutiérrez Deulofeu. Ell viu al mas Deulofeu d’Ordis i ha publicat diversos llibres per divulgar el llegat del seu avi, que no era cap visionari, sinó un científic que volia evitar que la humanitat repetís els seus errors, que no són pocs. Amb el material reunit per a aquell documental, De Montserrat i Gutiérrez es van plantejar el projecte d’escriure plegats una biografia de Deulofeu, a partir de fonts tan fiables com els seus propis escrits personals, especialment la seva correspondència.

En vida, la teoria de Deulofeu no va tenir gens d’èxit, entre altres coses pel buit que li fa fer la premsa del règim com a personatge d’antecedents republicans i separatistes. En part, per això no llegia diaris. Entre la intel·lectualitat, la seva obra va tenir admiradors com ara Dalí i Francesc Pujols, però també crítics acèrrims com ara Jaume Vicens Vives i Josep Pla.

El 1934, Deulofeu ja va apuntar la desfeta de Iugoslàvia “en dues o tres repúbliques completament independents o bé confederades”, i el 1941, quan els nazis semblaven imparables, va assegurar que Hitler perdria la guerra. El 1951 va vaticinar que, al voltant de l’any 2000, l’URSS es desintegraria en multitud d’estats. “Em sap greu que no arribés a veure la caiguda del mur de Berlín i tot el va passar després”, diu el seu net, graduat en història. Per a ell i David de Montserrat, el seu biografiat no és cap Nostradamus del segle XX, sinó que el seu perfil té més a veure amb el d’un analista de big data. La seva és una història apassionant, que es llegeix com una novel·la amb un Quixot lúcid i incomprès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

salt
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA