Patrimoni

La Bisbal medieval

Les obres d’ordenació dels carrers Ample, Antic i Valls d’en Colomer fan aflorar a la Bisbal restes de l’antiga muralla i del que se suposa que era l’antiga ciutat medieval

S’ha localitzat un mur que podria ser part dels contraforts de l’antiga entrada de la ciutat

Les obres d’ordenació dels carrers Ample, Antic i Valls d’en Colomer de la Bisbal d’Empordà han fet aflorar vestigis que permeten resseguir la història de com va ser l’antiga ciutat medieval. L’actuació, però, ja preveia la possibilitat de trobar restes arqueològiques, com ara parts de la muralla de l’antic nucli. La muralla precisament va ser declarada bé cultural d’interès nacional, si bé bona part de l’antiga fortificació no és visible, tot i que hi ha parts que sí que ho són, com el portal del carrer de la Riera. I en aquest sentit, abans de començar els treballs, es va fer una prospecció de l’àrea amb uns georadars que permetien detectar elements susceptibles de ser interessants arqueològicament. Amb l’obertura del carrer Ample, s’han trobat, doncs, dos punts destacats i que formen part de l’informe arqueològic.

El primer punt d’interès és a l’entrada del carrer Sant Jaume, on s’ha localitzat un mur vertical que podria ser part dels contraforts de l’antiga entrada a la ciutat. Tot just acaben de començar els estudis, però ja es treballa amb la hipòtesi que sigui part de les restes de l’antiga ciutat medieval. El segon punt es trobaria al carrer Valls d’en Colomer i s’hi hauria trobat un mur atalussat –amb una inclinació i pendent.

Però els treballs han aportat altres troballes; en una rasa del carrer Ample s’ha descobert una canalització d’aigües residuals construïda amb lloses de sorrenca en època moderna i que està fora d’ús. A partir de la documentació d’un mur en una altra rasa d’aquest carrer es va seguir el traçat i es van registrar altres murs.

D’una banda, dos petits trams de mur (nord-sud i est-oest), que fan cantonada a nivell d’una casa i es perllonguen. Es tracta de murs de 80 cm d’amplada, construïts amb pedres sorrenques amb una cara més o menys plana i la resta desbastades però sense arestes marcades. El material de les juntes és de morter de calç amb graveta grisa i alguns quarsos. No se’n coneix l’alçària ni la profunditat atès que l’obra no precisa una cota menor. Estan tallats pel servei de conducció d’aigua a l’oest i diverses escomeses.

Si durant els treballs sorgeixen novetats arqueològiques, s’aniran actualitzant. D’altra banda, ja es van trobar petits trams de la que va ser l’antiga muralla defensiva de la Bisbal, que data del segle XIV, en les obres que es van fer durant els treballs d’urbanització del carrer Valls el 2014. Aleshores, ja es van documentar les troballes que podrien complementar les que es facin en aquesta nova actuació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE