Art

A la galeria digital

A començament de setembre reneix The3ninesarts, un web per divulgar l’obra d’artistes internacionals i de talents emergents

“Mitjançant la web posem en contacte als interessats en alguna obra amb el seu autor”
“En aquests temps, bufa un vent idiota que censura i i anul·la els nostres pensaments”

Al web fastuós –i en renovació– de The3ninesarts, els artistes van sorgint d’una plataforma que barreja valors consolidats de l’escena internacional amb joves talents que no desentonen gens. Una de les seves responsables, Sònia Guasch, explica que la idea The3NinesArts va partir d’un somni gairebé utòpic que va tenir Xavier Daniel, gerent del projecte: “Es tractava de fer una plataforma per donar a conèixer els nous artistes i fotògrafs mitjançant exposicions en línia, exposicions en galeries de tot el món, i posant en contacte directe els compradors potencials amb els creadors. Havia de ser un web en què els serveis fossin completament gratuïts i a què poguessin accedir creadors sense importar el seu lloc de residència ni la seva situació econòmica i social, i que tingués patrocinadors per tirar endavant el projecte.”

Un dels objectius primordials és oferir una galeria en viu sense fronteres ni gairebé intermediaris, corroborant la idea d’obrir “el projecte a tothom sigui on sigui”. “Mitjançant el nostre apartat Customer Alert posem en contacte els interessats en alguna obra amb el seu autor. La nostra és una intermediació sense interès econòmic”, explica Guasch.

Un altre dels aspectes que sobten és que l’heterodòxia del projecte està basada també en una visió oberta i l’eclecticisme. Sobre si tenen una línia estètica definida o actuen com un calaix de sastre, Guasch no ho dubta gens: “Hi caben totes les estètiques. Tenim una línia de compromís amb la llibertat d’expressió. En aquests temps, bufa un vent idiota que censura i anul·la els nostres pensaments propis i la nostra creativitat, i que automatitza l’autocensura.”

The3ninesarts es mou bàsicament entre la pintura i la fotografia, però no d’una manera exclusiva. Tenen clar que una de les missions és promoure i descobrir els nous talents en les arts visuals: pintura, fotografia, videoart, escultura, arquitectura, dibuix, il·lustració... “És clar, a poc a poc; acabem de començar.” És un repte perquè el web no té una finalitat comercial, sinó que l’objectiu consisteix a donar visibilitat i promoure els nous artistes i fotògrafs: “Per portar el projecte a terme, hem de sostenir-nos amb els nostres patrocinadors. Aquesta ha de ser una plataforma d’art gratuïta i sense ells seria impossible. Disposem ja d’acords amb patrocinadors; en particular, hi ha una coneguda fundació internacional que ens començarà a patrocinar a partir del gener. Pretenem que, al febrer, The3ninesarts es converteixi en una associació sense ànim de lucre, sostinguda pels patrocinadors.” Dins els diferents apartats organitzatius del web, Guasch parla de la consultaria d’arts: “A Arts Consulting, assessorem i oferim informació sobre tots els serveis del web. Des de com fer una exposició al web fins quins són els premis i concursos més interessants per presentar un treball. Donem informació per fer visibles l’autor i la seva obra.”

Actualment, gestionen el web quinze persones, les unes en l’àmbit intern i d’altres com a col·laboradores, d’una manera o altra implicades en l’art i la fotografia: artistes, fotògrafs, marxants d’art, docents, crítics d’art i amants de la cultura: “Es tracta de tenir una perspectiva des de diferents punts de vista, una perspectiva oberta. Som de diverses nacionalitats i participem com un voluntariat; som un voluntariat de l’art. I tenim una estructura molt senzilla però eficaç, establerta en diversos apartats interconnectats, com són Arts Consulting, Expo Gallery i Customer Alert. Per exemple, jo soc la responsable de l’apartat Special Contributions, que porta una de les nostres galeries en línia, i contacto amb artistes i fotògrafs reconeguts per proposar-los donar suport al projecte amb una exposició i una entrevista. A hores d’ara, autors consagrats ja col·laboren amb la intenció d’aportar contingut al web. La resposta ha estat excel·lent.” I no és estrany, perquè passejant per l’espai es pot trobar material de Formento & Formento, Gabrielle Duplantier, Nick Brandt, Chema Madoz, Mario Giacomelli, Vivian Maier, Diane Arbus, Erick Derac, Bill Viola i André Kertész, de qui Cartier-Bresson va afirmar: “Tot el que vam fer, Kertész ho va fer abans.”

Un dels aspectes que destaquen és que el web és internacional. Pel que fa a convenis o col·laboracions amb altres espais semblants, Guasch explica: “Aquest any, pensem establir –ja hi estem negociant– relacions amb galeries i centres d’art amb la intenció d’informar-los dels autors que publiquem per tal que arribin a fer exposicions als seus locals. L’àmbit geogràfic de les col·laboracions és internacional. Hem establert relacions a Londres, Nova York, París, Trípoli, Jerusalem, Buenos Aires i Mèxic.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia