Altres

Cap sa Sal recorda el seu creador

L’antic hotel de Begur disposa d’un espai de memòria dedicat a l’arquitecte gironí Josep Maria Bosch Aymerich

Inaugurat el 1963, després de vuit anys d’obres, va ser un dels establiments emblemàtics de la Costa Brava

L’antic hotel Cap sa Sal de Begur, edifici que actualment és d’apartaments, disposa des d’ara d’un espai de memòria dedicat al seu creador, l’arquitecte Josep Maria Bosch Aymerich (Girona, 1917-Barcelona, 2015), considerat “un visionari”, com així se’l va definir en la recent exposició commemorativa que ha dedicat el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (Coac) a la seva obra i figura.

El nou espai, inaugurat aquest cap de setmana passat, aplega una dotzena d’imatges de plànols de l’immoble, 32 fotografies del procés constructiu, nou fotografies de personalitats que van venir a l’hotel, una maqueta de l’hotel i objectes de l’antic equipament hoteler. L’espai, que està situat al costat del hall, que és un dels elements més singulars de l’edifici, és fruit de la iniciativa de la comunitat de propietaris de l’immoble.

Els plànols i les fotografies, propietat de membres de la comunitat, estan exposats en un pany de paret. A més, hi ha una gran fotografia de Bosch Aymerich que acompanya la seva biografia. L’espai de memòria es complementa amb una maqueta de l’hotel, que ha estat cedida per la Fundació Privada Bosch Aymerich. La maqueta és dins d’una vitrina, com també s’ha decidit complementar la mostra amb una altra vitrina amb objectes de l’antic hotel: plats, gots, tríptics publicitaris i el llibre amb les firmes de personalitats. La inauguració de l’espai, a la qual també va assistir l’alcaldessa, Maite Selva, es va fer coincidir amb la trobada anual dels arquitectes de la demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (Coac).

Edifici precursor

L’hotel Cap sa Sal, situat entre les cales sa Tuna i Aiguafreda, va ser un dels establiments més emblemàtics de la Costa Brava. Van caldre vuit anys per construir la totalitat de l’edifici i molta mà d’obra. El 1955 van començar les obres de construcció de l’hotel, que va poder obrir les seves portes al públic el 1963, i va funcionar fins al 1979. La seva construcció, que va costar uns 200 milions de pessetes, va ser una idea de Bosch Aymerich, que va buscar l’inversor, el doctor Andreu. L’hotel, amb 230 habitacions i suites, a més de cinc restaurants, tres bars, una discoteca i una sala de festes, va tenir la implicació de Josep Guinovart en els murals de l’entrada, de Jordi Galí en els interiors i de Nicolau Rubió Tudurí en els jardins.

Durant els seus setze anys de vida, l’establiment va acollir diversos polítics, intel·lectuals i artistes de renom internacional, com l’actor Rock Hudson o el músic Xavier Cugat. La seva imatge i el seu renom van permetre-li ser escenari del rodatge de pel·lícules de l’època, com El turismo es un gran invento, La dinamita està servida o Some girls do.

Més conegut als EUA

La fulgurant carrera d’aquest arquitecte gironí es va començar a forjar quan va tornar dels Estats Units, on a mitjan anys quaranta es va graduar al prestigiós Massachusetts Institute of Technology (MIT) amb el mestratge d’Alvar Aalto, Le Corbusier i Walter Gropius, les icones del moviment modern. A ell s’atribueix la decisió de SEAT d’instal·lar-se a la Zona Franca. Va tenir l’encàrrec de construir les bases americanes a Espanya. I també va fer la xarxa d’autopistes del País Basc, el pantalà del port de Barcelona, l’hospital Puerta del Sol de Madrid o l’estació d’esquí de Masella.

L’any 2013, ja amb 96 anys, va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona