Música

L’Escala recorda Xaxu

Amb una ofrena floral a la tomba del cèlebre compositor de sardanes i músic Josep Vicens i Juli, el popular Avi Xaxu, es va obrir ahir a l’Escala l’Any Xaxu

L’Ajuntament i l’Agrupació Sardanista Avi Xaxu coordinen una vintena d’activitats

Josep Vicens i Juli, l’Avi Xaxu, va néixer a l’Escala el 14 de gener del 1870, ahir va fer exactament 150 anys. Per commemorar aquesta efemèride i “redescobrir i difondre” la figura i l’extensa obra d’aquest compositor, conegut sobretot per les seves sardanes, l’Ajuntament de l’Escala i l’Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu han coordinat una programació que preveu, per ara, una vintena d’activitats, tant a l’Escala com a la resta del país. L’Any Xaxu va començar ahir amb una ofrena floral institucional al nínxol on reposen les restes de Josep Vicens i Juli (1870-1956) al cementiri de l’Escala. A l’acte, hi van assistir descendents del compositor –que va ser també pare i avi de compositors: Josep Vicens i Mornau (1895–1987) i Josep Vicens i Busquets (1917-2010)– i representants del consistori i de diverses entitats locals. Ahir també es va presentar el logotip de l’Any Xaxu, obra de Francesc Sala i Giralt, i dels actes programats.

Concert aquest dissabte

El primer acte obert al públic serà el concert que tindrà lloc aquest dissabte al CER Centre Cultural Municipal Xavier Vilanova (17 h), on la cobla Rossinyolets, el Cor Indika de l’Escola Municipal de Música i el pianista Ivan Joanals oferiran un programa titulat Xaxu. Sardanes, peces corals i alguns apunts musicals. Justament un dels objectius de l’Any Xaxu es donar a conèixer l’amplitud i varietat de l’obra de Vicens, que a més d’algunes de les peces més populars del repertori sardanístic –s’estima que va compondre més de 500 sardanes– també va crear obres religioses, música per a peces teatrals, composicions corals, ballables, etc. Barber de professió, Vicens va dirigir diverses cobles i va fundar La Principal de l’Escala, però també va ser director de corals com ara La Marinera i l’agrupació La Unión Escalense, inspirades en el model dels cors de Josep Anselm Clavé.

Entre les activitats previstes per als mesos vinents dins l’Any Xaxu, hi ha cicles de xerrades i d’excursions als lloc on va viure, tant a l’Escala com a Malgrat de Mar, Girona i l’exili francès. També s’ha previst l’edició d’un CD doble amb una àmplia selecció de la seva obra com autor de cobla orquestra. La seva música sonarà també en totes les activitats sardanistes regulars de l’Escala i a l’estiu s’estrenaran dos concerts de La Principal de Cassà i La Principal de Llobregat dedicats monogràficament a Xaxu i el seu temps. També hi ha previst un monòleg (Xaxu, un home de poble) i una exposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona