Llibres

Vides en crisi

L’escriptor gironí Àlex Hernández publica el seu segon llibre, ‘Els mastegadors de cendra’, amb 15 relats o retalls de vida de derrotats per la “penúltima” crisi

L’escriptor Miquel Martín presentarà demà el llibre a la Fundació Valvi de Girona

“Aquest llibre és un conjunt de relats de perdedors i de derrotes, algunes d’econòmiques i totes íntimes, d’uns personatges que van passar la crisi del 2008 al 2014.” Així es descriu Els mastegadors de cendra ( Curbet Edicions ), el segon llibre de narrativa publicat en paper –pel mig hi ha un recull de relats editat només en format digital, Ras i curt (2013)– pel comunicador i escriptor gironí Àlex Hernández (1970), quinze anys després de Màscares de nit, amb què va guanyar el premi de narrativa curta Ciutat de Mollerussa. Un aclariment: Els mastegadors de cendra està signat per Àlex Heroll, que és ell, però amb un pseudònim que és una síntesi dels seus dos cognoms, Hernández i Orellana, davant l’evidència que a Google coexisteixen uns quants Àlex Hernández diferents, entre ells un escriptor mexicà.

A diferència de Màscares de nit, una novel·la que tenia com a escenaris els ambients nocturns de la Costa Brava en els anys noranta, Els mastegadors de cendra té un to més dramàtic, de ressaca col·lectiva després dels “anys de glòria” irrepetibles de l’últim terç del segle XX, quan la generació del baby boom va viure el miratge d’un progrés i una prosperitat sense fi, d’una societat del benestar que semblava eterna i inalterable. “Són retalls de vides de personatges que van quedar alterades, fragmentades o tancades per la penúltima crisi. No són només derrotes individuals, sinó també socials, perquè la crisi econòmica ha impactat poc o molt en les vides de tothom i, en aquest procés, hem perdut molts valors”, explica Hernández, que reconeix la influència del nord-americà Raymond Carver en els 15 relats d’aquesta obra de “realisme social”.

Els mastegadors de cendra, que demà dimarts presentarà l’escriptor Miquel Martín a la Fundació Valvi de Girona (19 h), recull històries de gent corrent, situacions que ja no ens sonen estranyes: segur que hem sentit parlar alguna vegada del jove que es va fer d’or en ple boom de la construcció i que ara sobreviu com pot, de polítics corruptes, d’amics enemistats per la ruïna del negoci en comú, de suïcidis escenificats com accidents de cotxe... Així es la vida en el segle XXI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.