Llibres

Amics voltant per París

Edu Sívori Alt edita ‘Parys-Uià’, inspirat per una visita a París amb Josep M. Uyà

El llibre inclou també el guió de l’obra lírica que estaven a punt d’estrenar quan va morir Uyà

El setembre del 2013, els poetes Josep Maria Uyà i Edu Sívori Alt van visitar París durant quatre dies. Aquella estada, curta però molt intensa, ha inspirat el llibre Parys-Uià. Oda a l’amistat des d’una Parys al revés (Ed. El Veïnat_Pavelló VI). “Vam caminar sense parar, amunt i avall, per tota la ciutat, cadascun mogut pels seus interessos: ell volia visitar Notre-Dame; jo, seguir el rastre del meu admirat Cortázar. Però, en la convivència d’aquells quatre dies i, sobretot, en les caminades, vam parlar molt i sobre coses molt profundes de les nostres vides: algunes apareixen el llibre, d’altres hi són en un llenguatge xifrat i n’hi ha que són només per a nosaltres”, explica Edu Sívori Alt (Buenos Aires, 1962), ben arrelat a Girona, on a principi de segle va conèixer el poeta, assagista i dramaturg sabadellenc Josep Maria Uyà, en una Nit de Poetes, quan encara es feien a les escales de Sant Martí de Girona. Uyà va morir sobtadament el 18 d’octubre passat, als 59 anys. Aquells dies, els dos amics estaven assajant un espectacle titulat UyàSívori, que s’havia d’estrenar el 29 d’octubre a La Planeta dins la Proposta de Poesia del premis Just M. Casero. El llibre de Sívori s’ha convertit, així, en un homenatge pòstum al seu amic, que ja veia a prop la jubilació com a professor de llengua i literatura castellanes a l’institut de Celrà. “Amb la seva mort, el llibre es va transmutar en una cosa molt forta”, diu Sívori, que també va voler que la presentació de Parys-Uià, el 21 de novembre passat a la Fundació Fita, fos un reconeixement al seu amic. A la mateixa fundació gironina, Josep Maria Uyà havia participat, amb Joaquim Jubert, a El flâneur a la finestra, memorable “curs d’història crítica de la filosofia occidental, per a no filòsofs, impartit per no filòsofs”.

Parys-Uià, amb il·lustracions d’ Oriol Tuca , està dividit, més o menys a parts iguals, entre els poemes i fragments de prosa poètica libèrrima de Sívori i el guió original de l’obra lírica UyàSívori, que ja mai no es representarà i en què Uyà posava a dialogar els seus poemes amb els del seu amic. Pel que fa a la primera part, el poema que dona títol al conjunt, datat a “Parys, 6 de septiembre de 2013”, diu entre altres coses: “Parys es en blanco y negro / no puedo verle de otro color / también es una mujerçuela / no puedo pensarla de otro modo/ y tampoco quiero”. Adverteix Sívori que això no és una guia de París. “Tot hi surt al revés.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.