Art

L’art de perseverar

La Virreina celebra 40 anys de dedicació a la creació contemporània amb mostres de Barbara Hammer, Susan Sontag i Helios Gómez

Barcelona i l’art contemporani han tingut sempre una relació molt complexa i inestable, gairebé de desconfiança mútua. La primavera del 1980, el Palau de la Virreina es va proposar trencar aquest malefici encomanant la sort a una primera mostra de pintura japonesa. Més de 350 exposicions després, el vincle persisteix. La institució pública degana en compromís, sense interrupcions, amb la creació del present compleix 40 anys, i no mostra senyals de desgast. L’arribada de Valentín Roma a la seva direcció, el 2016, l’ha dotat d’una personalitat que està deixant en evidència altres centres artístics amb molta més estructura i recursos.

Per a aquest 2020 d’aniversari, Roma i el seu equip han programat onze exposicions i una trentena llarga d’activitats (conferències, seminaris, cursos...) i produccions editorials amb 500.000 euros de pressupost (que és tres vegades menys que el d’un MNAC o el d’un Museu Picasso). En paral·lel a la cura dels continguts, s’han preocupat d’ajustar el lloc que els allotja amb el repte de fer-lo més proper al trànsit de gent d’un dels passejos més emblemàtics de la ciutat, la Rambla. Amb una operació senzillíssima, han obert uns nous espais expositius a tocar del carrer, on abans hi havia unes sales de reunions de l’Institut de Cultura (Icub).

Un finestral gegantí ho deixarà a partir d’ara tot al descobert. “Serà l’únic aparador de la Rambla sense una oferta comercial; aquest serà cultural”, emfasitzava ahir el tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, que emmarca la intervenció en el futur pla de reforma d’aquesta artèria urbanística que els ciutadans reclamen recuperar.

El primer projecte que s’exhibirà en aquestes estances transparents és un experiment museogràfic del llibre icònic Sobre la fotografia, de Susan Sontag, que La Virreina (els últims temps, rebatejada com a Centre de la Imatge en un sentit obert tant de forma com de fons) ha traduït per primera vegada al català en una coedició amb Arcàdia. Aquesta mostra s’obrirà el 14 de març i conviurà amb una de les propostes estel·lars d’aquest any, als espais més amplis del primer pis, dedicada a Barbara Hammer, referència del cinema experimental de temàtica queer i lèsbica. Roma descriu així l’ambició d’aquesta iniciativa: “Del nivell Moma o Tate.”

Laguillo sense Barcelona

D’exposicions de tall retrospectiu de gran format se n’han treballat tres més: del cineasta Pedro Costa, orfe de mirades expositives; del fotògraf Manolo Laguillo, que s’abordarà sense la seva faceta més coneguda, la barcelonina, i Helios Gómez, amb una operació de restitució patrimonial de primer ordre, ja que es farà una reconstrucció a escala real de La capella gitana que va pintar el 1950 a la Model, quan hi estava empresonat. Des del 1998 no es pot apreciar in situ perquè està protegida per una capa de pintura. Un dels moments de l’any en clau artística.

Laguillo no serà l’únic fotògraf català, o del context català, del qual La Virreina farà una dissecció per trencalls inaudits. Rafael Bernis, Anna Oswaldo Cruz i Tanit Plana aportaran més estrats de sabers visuals de la història de la fotografia dels últims 50 anys. Bernis, amb el rescat de la memòria perduda d’un bar canalla del barri Xino que va documentar als anys setanta; Oswaldo Cruz, amb una doble sèrie de retrats dels propulsors de la cultura de Barcelona en dues èpoques gairebé antagòniques, els noranta i els d’ara, i Plana, amb una immersió desacomplexada en l’adolescència.

Boris Groys, influent teòric de l’art amb una pràctica artística més ignorada; Daniel G. Andújar, amb una recerca sobre el rol de l’artista en el sistema econòmic neoliberal, i Duen Sacchi i Mag De Santo, amb un sondeig de les pràctiques culturals de transvestisme, trans i d’identitats afroindígenes, brodaran la línia expositiva d’aquest refugi perseverant amb les manifestacions artístiques del nostre temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda