Art

9 Museus

Llocs per recuperar el benestar

Els museus demanen obrir “al més aviat possible” per complir amb les seves obligacions de servei públic

“La idea força és que són espais saludables i segurs per al ciutadà”

Els museus no saben quan podran tornar a obrir, però el seu desig és fer-ho “al més aviat possible”. Des de que van tancar, el 13 de març, els seus responsables han estat en contacte permanent per elaborar una estratègia comuna en la represa de l’activitat. El missatge que volen transmetre a les autoritats per obtenir el permís de la reobertura és que els museus són llocs on la societat recuperarà el confort i el benestar. Seran un refugi per aixoplugar-se emocionalment i espiritual, defensen. “La nostra idea força és que són espais saludables i segurs per al ciutadà”, subratlla Elsa Ibar, directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, que insisteix molt en el factor seguretat: “Els museus poden complir totes les mesures de protecció [limitació de distàncies, control d’assistència, instal·lacions desinfectades...] per no posar en perill la salut ni dels seus treballadors ni dels visitants.”

Els museus treballen amb dos fulls de ruta de desconfinament: juny/juliol (el que prefereixen) i setembre (l’escenari més complicat per poder desplegar les seves programacions d’aquest 2020). Tot és molt impredictible, però la seva intenció és, quan tinguin l’autorització, reobrir amb les exposicions temporals que van deixar muntades, “com si s’hagués congelat el temps”. I és que hi ha mostres que la Covid-19 haurà deixat amb poc i fins i tot cap recorregut: Objectes de desig. Surrealisme i disseny 1924-2020, que va obrir CaixaForum Barcelona a finals de febrer (i, inicialment, tenia previst tancar el 7 de juny); Son. Empremtes i figuracions a les Valls d’Àneu, una intervenció d’Oriol Vilapuig a les sales d’art romànic del MNAC, que es va inaugurar dos dies abans del tancament forçat, i, encara un altre cas més extrem, l’exposició de l’artista índia Nalini Malani a la Fundació Miró, que no es va poder arribar ni a estrenar. Fa més d’un mes, doncs, que les obres de la guanyadora del premi Joan Miró 2019 estan a les fosques i esperen el moment de ser vistes.

“Som un servei públic. Hem d’obrir i atendre la gent. Fins i tot si és poca”, reblen des del sector museístic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia