Llibres

Albert Forns, premi Sant Joan

El novel·lista i poeta de Granollers Albert Forns obté el guardó amb ‘Abans de les cinc som a casa’

Tres novel·les, tres premis: Albert Forns va ser guardonat amb el 40è premi BBVA Sant Joan de literatura catalana per la novel·la Abans de les cinc som a casa. Després d’obtenir el Documenta 2012 amb Albert Serra (la novel·la, no el cineasta) i el Llibres Anagrama el 2016 amb Jambalaia, el poeta i narrador va explicar que “de fet, el Sant Joan és el primer premi gran”, a més d’argumentar les possibilitats que s’obren amb premis amb dotacions importants com aquest –35.000 euros lliures d’impostos i drets d’autor lliures.

Nascut el 1982 a Granollers, Forns és un dels membres destacats de la nova generació en un temps d’escasses vendes. La seva nova novel·la parteix de la troballa de tretze llibretes d’un dietari al Mercat de Sant Antoni un diumenge de juny del 2015. A partir d’aquí, penetra en la realitat d’un personatge, Hilari Miralpeix, veí de les Corts, aficionat a les sessions dobles de cinema, que li serveixen per fer anotacions anodines al diari, fitxes sobre la qualitat de les pel·lícules o crítiques a actors com Dustin Hoffman, a qui considera “mal actor i baixet.”

Tal com assenyala el secretari del jurat Joan Carles Sunyer, l’obra és un tamboret de tres potes, que va des de la descoberta dels documents, la recreació i la reflexió sobre el procés d’escriure. En aquest sentit, Forns va explicar que les llibretes –redactades en un pulcre català normatiu– comencen el 1969 i acaben el 1980 i que les va acabar cedint a la família del personatge perquè ja no les té. Realitat o invenció? Sobre la personalitat del personatge, Forns concreta que era un home del carrer, un comptable dels “de la pesseta i el duro”. També argumenta que sempre li ha interessat el dietarisme i tot el submon de buidapisos, quincallers i antiquaris que accedeixen a la intimitat de les persones: “Part de la trama és discernir per què els diaris han arribat al carrer i com fabulem sobre el contingut, sent el diari el trampolí temàtic.”

Abans de les cinc som a casa es presentarà a la Setmana del Llibre Català del setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia