Llibres

Llibres i roses en una festa desigual

Les comarques de Girona celebren el “Sant Jordi d’estiu” amb poques parades i actes culturals

L’exconsellera Bassa va signar llibres a la plaça Independència

La pandèmia de Covid-19 va obligar a cancel·lar tots els esdeveniments previstos per a la diada de Sant Jordi, a l’abril, i també va condicionar ahir el Dia del Llibre i la Rosa, la festa alternativa ideada pel Gremi de Llibreters amb l’objectiu de pal·liar les pèrdues de l’abril passat.

La situació més especial es va viure a Figueres, on l’increment de casos de Covid-19 va obligar a suspendre tots els actes. L’Ajuntament ja havia anunciat la mesura divendres de la setmana passada. Els llibreters de la ciutat ahir van tenir obert, tot i que van declinar de sumar-se a la diada en suport a sectors culturals, com el cinema, la música i el teatre, més castigats per les mesures restrictives. L’excepció a l’Alt Empordà va ser l’Escala, on a partir de les deu del matí es van posar les parades de la llibreria Vitel·la, la floristeria Mar-Flor i l’il·lustrador Carles Roman. També es va celebrar el recital Sagarra cos a cos, amb el grup Lai.

A Olot, el Firal va tornar a ser l’epicentre del “Sant Jordi d’estiu”, però la setantena de parades de llibres i roses que hi ha de mitjana en un any normal es va reduir a només nou. El volum de vendes va caure a més de la meitat respecte d’un Sant Jordi normal, però, tot i així, es van presentar i posar a la venda un total de dinou novetats garrotxines. L’única activitat cultural va ser l’obra Comando libro, en la qual els actors de Teatre Impro improvisaven a partir dels llibres que els proposava la gent del públic.

Girona va traslladar les parades de la Rambla a la plaça de la Independència, on, tot i que no estava previst, s’hi va presentar Dolors Bassa per signar exemplars del llibre Carregades de raons, que ha escrit conjuntament amb la seva germana Montse. L’exconsellera hi va poder ser aprofitant el tercer grau penitenciari, tot i que després havia de tornar a la presó on passa la condemna pel referèndum de l’1-O.

Banyoles, Porqueres i Fontcoberta van ser els tres municipis del Pla de l’Estany que van organitzar activitats. A Banyoles, a la plaça Major, hi van muntar les parades de dues llibreries i de Ràdio Banyoles. En aquesta última van entrevistar diferents autors locals. El recinte estava tancat i, a l’entrada, identificaven el públic. A Porqueres, entre altres activitats, van presentar Carles Fontserè en clau de conte, de Sessi Sitjà i Emma Reixach, a la porxada de la biblioteca.

A Blanes i Lloret de Mar no hi va haver activitat al carrer. Les llibreries i floristeries van celebrar la diada a l’interior dels establiments.

(Informació elaborada per Jordi Casas, Xavi Castillón, Ramon Estéban, Joan Puntí i Marc Salgas).

Trobada d’escriptors colomencs

Un total de 22 escriptors nascuts a Santa Coloma de Farners van participar ahir en un acte informal als jardins de la Casa de la Paraula, organitzat per l’Ajuntament per “reconèixer la tasca d’aquells que cultiven la paraula”. S’hi va projectar un vídeo del president de la Generalitat, Quim Torra, que com a escriptor i editor va enviar un missatge als escriptors de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia