cultura

Transmutacions de paper, llibres i plecs

Les planes dels llibres usats, els textos, els plecs, les línies, les paraules... És el material que l'artista Mar Arza (Castelló de la Plana, 1976) utilitza preferentment en la seva obra, delicada, fràgil i contundentment a la vegada. Des que el 2006 va exposar a la galeria Alonso Vidal, Arza no havia tornat a tenir una exposició individual en una galeria a Barcelona. Ara, durant tot l'estiu una bona mostra de la seva obra recent es desplega a la galeria Rocío Santa Cruz.

A primera vista, l'exposició de Mar Arza, amb el nom de Resquicio, sembla que hagi de fer olor de llibre vell. Però no, el material originari, plegat i plegat, ja ha estat transmutat en una obra d'art nova: podrien ser pintures, escultures, gravats... “Quan pleguem el paper –explicaMar Arza–, el text es comença a fer intel·ligible. Com tants i tants cops, que parlem o escrivim, però no s'entén res.”

Els textos, que abans donaven forma a la lectura d'un llibre, apareixen transformats en línies fosques, en ombres del que van ser, en obres com les de la sèrie Desleído, fruit d'embolicar el paper d'una plana minuciosament fins a formar una superfície especial. En un blanc “immens”, com diu l'artista, en l'obra Siempre jamás una línia de text divideix l'espai, però les meitats superior i inferior estan superposades i de nou apareix la incomunicació.

En una altra sèrie de tres peces, molt més pictòriques, Mar Arza ha utilitzat tècniques de marqueteria per crear un collage de colors ocres i blancs amb primeres planes de llibres.

En la sèrie Germen, Mar Arza ha explorat què passa quan es llença pintura d'aquarel·la sobre un paper de gravat, mentre que en unes magnífiques escultures de ceràmiques, els plecs de les planes prenen dimensions noves.

L'artista, que lamenta que la bellesa estigui tan mal vista en l'art contemporani, qüestiona les etiquetes indiscriminades que defineixen la major part de l'art actual de conceptual o neoconceptual. “L'escrit fundacional de Joseph Kosuth parla de conceptual però partint del mot concebre, no de concepte”, explica.

Resquicio. Mar Arza.

galeria rocío santa Cruz. Gran via, 627. Barcelona. fins al 23/9



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona