cultura

cultura

aniversari

L'Altell celebra els 25 anys fent costat als lectors més joves

La llibreria de Banyoles convida divendres a la festa amb Tree, Fonalleras i Aguirre de pregoners

Irene Tortós defensa el paper del llibreter com a “prescriptor”

La llibreria L'Altell de Banyoles celebra divendres que ve el seu 25è aniversari i vol fer-ho acompanyada dels lectors que han convertit aquest local d'aspecte tan familiar del número 2 del carrer Canal en un espai de trobada i de conversa al voltant de la literatura i, encara que sembli un aclariment banal, de la bona literatura. Irene Tortós, responsable de l'establiment, arriba a admetre que alguns dels títols que no té més remei que oferir com a llibretera generalista però que la satisfan poc com a lectora els amaga tant com pot a les lleixes més inaccessibles o en caixons a terra. És un comportament bastant atípic, i encara més que provingui d'una antiga estudiant d'empresarials que entén que una llibreria és alguna cosa més que una botiga. Alguns lectors, pocs afortunadament, se li han enfadat per la vehemència amb què els ha volgut fer desistir d'una compra que ella jutjava inadequada pels gustos que els coneixia. “Potser sóc impulsiva, però tinc molt clar que el paper més important del llibreter és prescriure, conèixer bé el lector per recomanar-li el llibre perfecte per a ell”, sosté amb una convicció que potser li ve de la dedicació a l'ensenyament dels pares, en realitat els pioners del negoci quan, l'any 1973, van obrir, associats amb altres professors, la Llibreria Escolar.

“Sempre vaig pensar que s'havien equivocat de nom”, reflexiona Irene Tortós en recordar que aquella aventura no va acabar de funcionar: la societat es va dissoldre ben aviat i la llibreria va quedar en propietat exclusiva dels pares d'ella. En realitat, doncs, els orígens de L'Altell es remunten a 43 anys enrere, però ben mirat la història no comença fins que el 1991 els pares decideixen traslladar el negoci a un local més cèntric, sota les voltes, que disposa d'un altell que destinen als llibres i que encomanen a la filla. “Jo llavors acabava de tenir les nenes i havia deixat els estudis d'empresarials, de manera que em vaig implicar en el negoci, encara que continuava sent dels pares”, explica Irene Tortós. Llavors era encara “una llibreria colmado”: feien fotocòpies, enquadernaven, venien premsa i fins i tot despatxaven loteria. De mica en mica, es va anar desprenent de tot allò que li feia nosa, convençuda que “atreure molta gent no equival a obtenir més benefici”, i va introduir els primers clubs de lectura, les primeres presentacions, les primeres tertúlies literàries, la primera Nit de Narradors. Quan el 2009 es va traslladar a l'edifici que ocupa avui, L'Altell ja era una referència obligada a la comarca.

Des del principi, ha especialitzat el fons de la llibreria en la literatura infantil i juvenil, i amb la mateixa exigència amb què escull els llibres per als adults. “És un error creure que els nens necessiten contes fàcils, tipus Disney: ells també saben reconèixer la qualitat literària”, raona aquesta llibretera que ha après a escoltar les recomanacions que fan la mateixa mainada per formar un criteri lector basat en el plaer i no en l'autor de moda. “S'aprèn molt llegint amb ells, sabent quines històries els han agradat i quines els han avorrit.” Amb el temps, ha après a conèixer prou bé els seus lectors habituals, tant joves com grans, per ajudar-los a encertar en l'elecció dels llibres: “Ara n'hi ha molts que entren i em diuen: ‘Avui què em toca llegir?' És el millor reconeixement que pot esperar un llibreter: saber que ha contribuït a formar un lector, justament allò que els polítics temen més, perquè és el fonament d'una societat culta.”

Per tornar-los l'agraïment, L'Altell ha programat per divendres una jornada festiva que començarà a les 6 de la tarda amb els contes que aniran explicant Salvador Duran i Ingrid Calpe, i que tindrà l'acte central a les 7 amb tres pregoners amics, els escriptors Miquel Aguirre, Matthew Tree i Josep M. Fonalleras, amb l'actor Miquel Torrent de mestre de cerimònies. Hi haurà, a més, al primer pis, una exposició fotogràfica que repassarà aquests 25 anys i, per descomptat, un brindis per molts anys més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda