cultura

DAVID IBÁÑEZ

DIRECTOR ARTÍSTIC DE LA FIRA MEDITERRÀNIA DE MANRESA

“En un projecte com aquest, la mida importa”

Ibáñez és gestor cultural i té un ampli recorregut professional en aquest sector

Assegura que la seva meta era modernitzar el concepte de cultura popular i acostar-lo a tothom

David Ibáñez porta la cultura a la sang. El gironí és el director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa des de fa quatre anys. Assegura que la capital del Bages s'assembla a Girona, sociològicament i culturalment, i això el fa sentir molt còmode. El certamen, que enguany se celebrarà del 6 al 9 d'octubre, no ha parat de guanyar adeptes al llarg dels últims anys.

Què té Manresa que la faci idònia per acollir la fira?
És la ciutat perfecta pel seu esquema social i el seu teixit associatiu. La seva trajectòria i experiència en l'àmbit de les arts escèniques és excepcional. Manresa se sent molt a gust amb la cultura d'arreu.
Quines són les novetats de la 19a edició?
L'escena catalana musical està en un bon moment i això es reflectirà en el festival. A part, volem potenciar projectes més participatius que acostin la cultura a tothom. Recordem que la Fira Mediterrània ve de la cultura popular. Hem urbanitzat el concepte, volem explorar els usos que poden tenir les arts escèniques en aplicacions socials o fins i tot mèdiques. Enguany, la fira té la creació col·lectiva com a leitmotiv.
Un exemple?
La imatge promocional, feta per un grafiter italià, es convertirà en una gran catifa de flors de la mà de diverses entitats catifaires de Catalunya.
Un dels punts forts serà l'espectacle ‘Cadàver exquisit'. En què consisteix?
És un joc que va ser inventat pels surrealistes i a través del qual cercaven la creació lúdica i espontània. Es tracta d'una peça artística que va passant de mans i es va transformant. En aquest cas, ha estat el cantant David Carabén qui ha escrit un poema; l'actriu Mercè Sampietro l'ha recitat; el grup Cabo San Roque ha posat música a la veu, i Toni Mira ha ideat una coreografia amb aquesta música.
Quina era la teva meta quan vas ser escollit director de la fira?
Volia estar a l'altura del projecte i fer-hi justícia. No hem parat de treballar per donar una visió renovada de la cultura popular i per ajudar a internacionalitzar els artistes catalans. També busquem potenciar les entitats locals, servir-los d'aparador, i augmentar l'activitat professional que es crea durant el festival. Hem apostat molt per la Llotja. Volem que en aquest espai succeeixin coses entre artistes i empreses, ja que, al cap i a la fi, el que surt d'aquí és el que perdura en el temps.
Com obriu la fira al món?
Tenim un pla d'internacionalització. En aquesta edició, hi haurà 128 companyies de 17 països diferents, alguns més que l'any anterior, amb què intercanviem artistes. Enguany, estrenem conveni amb el Marroc. En un projecte com aquest, la mida sí que importa.
La programació és molt extensa. Què en destacaries?
Primer de tot, els espectacles que veurem a la triple inauguració, que representen la tradició, la innovació i la participació, els tres pilars de la fira. També destacaria tots els espectacles que s'estrenen aquí i que, després, es veuen a la resta del món.
Com descrius aquesta edició?
Especialment participativa. I creixent. Ara tenim cinc projectes paral·lels que formen la Fira Off i que ens ajuden a créixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona