cultura

literatura

premis

L'inèdit Josep Busquets rep el premi Gregal de novel·la

‘La gramola de l'Edèn' recrea la Barcelona tumultuosa de la primera meitat del segle XX a través d'una orquestra de jazz

L'autor, nascut a Malgrat, és professor de música i havia fet còmics i curts

El professor de música Josep Busquets (Malgrat de Mar, 1965) va rebre ahir al migdia el V Premi Gregal de novel·la, que convoca l'editorial del mateix nom, per l'obra La gramola de l'Edèn, un fris de la Barcelona de la primera meitat del segle XX a través de les vicissituds d'una orquestra de jazz. El premi, dotat amb 3.000 euros i que comporta l'edició de l'obra a l'editorial Gregal, es va donar a conèixer en el decurs d'una festa celebrada al teatre La Societat de Maçanet de la Selva a la qual va assistir la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs.

Autor de guions de còmic i de curtmetratge, Josep Busquets debuta com a novel·lista amb aquest llibre que desprèn l'admiració que sent pels introductors del jazz a Catalunya. La gramola de l'Edèn arrenca just abans que esclati la Guerra Civil amb la història d'amor entre Bàrbara Rius, filla d'una acomodada família de Barcelona, i el músic Marcel Agulló. Els esdeveniments històrics posaran entrebancs a aquesta relació en què es barregen altres conflictes, les peripècies de l'orquestra Domino Jazz i el destí dels qui van viure la guerra i la dictadura franquista. “Una passejada per la història de Barcelona de la primera meitat del segle XX al so del swing”, van definir ahir la novel·la, que serà publicada la primavera de 2017.

En l'edició d'aquest any, han concorregut al premi Gregal un total de vint-i-set obres, vuit de les quals van ser escollides finalistes pel jurat, format per Jordi Albertí (editor de Gregal i filòleg), Marta Alòs (escriptora), Francesc Sánchez Barba (historiador), Jordi Serra (poeta), Jordi Soliguer (escriptor), Mariàngels Vázquez (bibliotecària) i Isabel Sanagustín en qualitat d'assessora editorial.

La festa literària del premi Gregal, que coincidia amb el cinquè aniversari de l'editorial que va crear-lo, va servir també per lliurar dues distincions al mèrit cultural i a la col·laboració: una al director de la impremta DC Plus, Andreu Dòria, i una altra al poeta palamosí Jordi Serra. Durant la celebració, que va començar amb una visita guiada al castell de Torcafelló de Maçanet de la Selva i la projecció d'un documental sobre la història del municipi, l'editor Jordi Albertí va fer un breu repàs de les novetats editorials del seu segell aquest 2016, l'Escola de Música de la vila va interpretar uns quants temes i la poeta Marta Pérez i Sierra va recitar fragments del seu darrer llibre, Un segon fora del dubte (Gregal, 2016).

En aquests cinc anys transcorreguts des de la primera edició, el premi Gregal ha anat guanyant reconeixement, i la intenció dels organitzadors és que es converteixi en “un referent entre els premis literaris del país, sempre posant especial èmfasi en la novel·la històrica”. En les anteriors edicions, els guanyadors van ser Esther Blanco, per Mals hàbits; Imma Cabré, per Els senyors del poder; Miquel Àngel Estradé, per L'home impassible, i Núria Borrut, per Sota les llambordes, la platja.

LA XIFRA

27
obres
concorrien a la cinquena edició del premi Gregal de novel·la, de les quals el jurat va seleccionar 8 finalistes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona