cultura

FESTES

Una festa compacta però igual de reeixida

Més d'un milió de persones han gaudit dels actes programats durant la Mercè

La pluja en va fer suspendre alguns actes però va respectar el final de festa

Bona notapel civisme de la gent i per l'aposta per descentralitzar

Que les festes de la Mercè hagin estat les més concentrades dels darrers anys i, consegüentment, hagin durat algun dia menys de l'habitual no ha influït en les xifres de participació si es tenen en compte les dades aportades pel govern de Barcelona. Durant aquest cap de setmana llarg (el programa va arrencar dijous al vespre), 1,2 milions de persones aproximadament han trepitjat els diferents escenaris de la festa, tal com va revelar ahir el tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni (PSC).

Ni tan sols la pluja d'ahir al vespre, ni el xàfec de divendres no han pogut desdibuixar unes xifres que permeten que l'executiu local presumeixi. El balanç de la festa el va fer Collboni ahir al migdia, quan ja es comptabilitzaven 900.000 participants. Encara faltava afegir-hi els de l'últim sospir de la celebració, amb un piromusical que atreu unes 300.000 persones. Ahir, per por de la pluja, de ben segur que algunes famílies van preferir mirar-s'ho pel televisor.

Collboni també va destacar el civisme que ha impregnat una festa en què no s'han produït incidents remarcables. El comportament de la gent i l'aposta del govern local per descentralitzar la festa i fer-la extensible a l'extraradi van ser els components que es van endur la millor nota en la valoració de l'executiu de Barcelona. La prova que obrir el parc de la Trinitat a la festa ha estat un encert és el nombre d'usuaris que aquest cap de setmana han fet ús de l'estació de metro de la zona. L'augment respecte a qualsevol altre cap de setmana ha estat del 600%. Per això, la intenció és mantenir el format i, potser, fins i tot ampliar-ho per tal d'“esponjar” el centre de la ciutat. Només el parc de la Ciutadella ja ha rebut 125.000 visitants.

Pel que fa a la música, els escenaris més concorreguts han estat els de la platja del Bogatell, el Fòrum i l'avinguda Maria Cristina. L'escenari de la platja de Bogatell, on es va anul·lar el concert de divendres a causa de la pluja i es va reprogramar per ahir a la nit, va congregar més de 12.000 persones. El Fòrum ha tingut un total de 95.000 assistents i per l'avinguda Maria Cristina, als concerts programats per les emissores de ràdio, hi han passat durant tres nits un total de 105.000 persones. L'avinguda de la Catedral ha tingut una afluència de 17.000 assistents. En total, quan s'acabi la Mercè, pel BAM hi hauran passat unes 65.000 persones i pels concerts de Mercè Música, 125.000. L'antiga fàbrica Damm també és un dels espais més consolidats de la festa.

Pel que fa a la jornada d'ahir, el piromusical que cada any permet dir adéu a la festa i el correfoc que té com a eix central la Via Laietana van ser dos dels actes més destacats, tot i que una estona abans es temia seriosament tant per l'un com per l'altre. El piromusical va fer referències contínues a París, com a ciutat convidada de la festa, als grups de pop-rock catalans, al vint-i-cinquè aniversari de La Marató de TV3 i a dos grans artistes morts fa poc: David Bowie i Prince.

Quant al correfoc, un dels actes que té l'èxit de participació garantit es va veure obligat a començar una mica més tard de l'hora anunciada. Les 55 colles participants es van donar de marge fins a les deu de la nit per evitar suspendre la cita. Finalment, a dos quarts de nou, malgrat que la pluja insistia a plantar cara al foc, les colles van desfilar. Una estona abans va tenir lloc el correfoc infantil.

De la jornada matinal en destaca la diada castellera que va deixar una jornada de rècord, després que els Minyons de Terrassa van aconseguir carregar i descarregar un 3 de 10 amb folre i manilles, un dels castells de gamma extra que per primera vegada s'han completat a Barcelona. Aquest any les trobades castelleres (dissabte va tenir lloc la de les colles locals) ha anat acompanyada d'una petita polèmica després que la Colla de Barcelona lluís a les samarretes el patrocini d'Airbnb, una companyia que es dedica al lloguer de pisos turístics i contra la qual l'Ajuntament té un front obert.

Polèmica a banda, aquestes festes de la Mercè seran recordades per la intensitat amb què els barcelonins les han viscudes: hi ha hagut molts d'actes de qualitat concentrats en pocs dies.

600
per cent
és l'augment d'usuaris que aquests dies ha experimentat l'estació de metro de la Trinitat.
1,2
milions
de persones és el que el govern de Barcelona calcula que aquests dies han passat pels actes festius.

Escenaris que són un eixam permanent de famílies

Entre tots els escenaris que cohabiten durant les festes de la Mercè, sens dubte n'hi ha un parell, el parc de la Ciutadella i el castell de Montjuïc que, un any més, s'han erigit en els grans referents per viure la celebració en família. Un autèntic eixam de pares, petits i avis han conquistat tot aquest de setmana uns espais que són garantia d'èxit. El parc de la Trinitat s'havia d'afegir per primer cop a aquest binomi, però encara és lluny d'assolir les xifres de les seus tradicionals de la festa. Les diferents propostes de circ, teatre, música i tallers han esdevingut una combinació perfecta per fer xalar grans i petits. Al parc de la Ciutadella, el festival de hip hop i les propostes vinculades a les noves tecnologies (cedint cert protagonisme als telèfons mòbils) han permès encabir-hi fins i tot el públic adolescent. La foto fixa, doncs, feia goig.

Tant la Ciutadella com el castell de Montjuïc han esdevingut un aparador perfecte de les propostes més contemporànies però no hi ha dubte que un dels artistes més recordats serà Olivier Grossetête i les seves construccions gegants (i malauradament, efímeres) fetes a còpia de caixes de cartró. Al parc de la Ciutadella, on les activitats s'han emmarcat sota el paraigua del MAC Festival, novament molts visitants preguntaven expressament per “l'artista de les caixes de cartró” i aquells que el van descobrir per sorpresa no podien evitar aturar-se a admirar aquestes obres d'art.

L'accent francès ha estat present en moltes actuacions, gràcies al fet que París ha estat la ciutat convidada en aquesta edició. La companyia Théâtre de la Toupine també ha estat de les més ovacionades, amb els seus cavallets a tracció i les bèsties alpines. L'aglomeració no va impedir trobar visitants habituals dels diumenges, com els grups aïllats de ioga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA