cultura

música

novetat editorial

Un llibre analitza la vida i l'obra dels germans Civil

La Diputació edita ‘Quan la música esdevé passió', de Lluís Brugués i Albina Varés

El llibre Quan la música esdevé passió. Els germans Francesc i Joseph Civil, de Lluís Brugués i Albina Varés, es presentarà avui a l'auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona (20 h), amb la participació de l'historiador Joaquim Nadal i d'Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació, que ha publicat el llibre. El llibre repassa en les seves 230 pàgines la trajectòria humana i artística dels germans Civil, Francesc (1895-1990) i Joseph (1876-1956), personatges clau de la música a Girona i les seves comarques. La seva publicació coincideix amb la cloenda de la commemoració del 25è aniversari de la mort de Francesc Civil, fundador d'una escola de música oficial que es va acabar convertint en l'actual Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona.

Lluís Brugués, que ha estat professor i director del conservatori, i Albina Varés, extècnica de l'Arxiu Municipal de Girona que va estudiar piano amb Francesc Civil, han sumat esforços en aquest projecte editorial per traçar amb profunditat les dades biogràfiques dels dos germans, tots dos organistes, compositors i professors. Els autors han catalogat les obres musicals dels Civil i el seu extens epistolari, així com els treballs d'investigació musicològica i periodística de Francesc Civil, del qual la seva família conserva uns importants arxius.

Els dos germans van ampliar la seva formació acadèmica en el París que bullia d'activitat artística a començaments del segle XX, però després Francesc va tornar a Girona, on va realitzar gairebé tota la seva tasca professional, i Joseph va passar la resta de la seva vida a l'Estat francès.

Segons afirma en el prefaci el musicòleg Josep Maria Gregori, aquest llibre és un punt de partida ineludible per a nous treballs centrats en els germans Civil, però sobretot pretén fer més accessible la seva obra a tota la comunitat musical.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona