cultura

societat

premis

L'activista Caddy Adzuba i l'alcaldessa de Lampedusa guanyen els Liberpress

La 18a edició reconeix també Silvio Rodríguez, Robert Guédiguian i Mathias Énard

La Fundació Mona de Riudellots de la Selva rebrà el guardó ecològic

Ser dona al Congo és una heroïcitat. Ser-ho i a més reivindicar-ne els drets és tota una temeritat. Però ser-ho i a més denunciar en veu alta els ultratges i les violacions de què són objecte diàriament, fins i tot al preu d'arriscar-hi la pròpia vida com ha fet Caddy Adzuba, és d'un meravellós coratge. A l'altra banda de món, l'alcaldessa de la petita illa de Lampedusa, Giuseppina Nicolini, ha fet envermellir els governants de tot Europa reprovant-los per la indignitat del tracte que ofereixen als refugiats que des de fa quinze anys naufraguen davant les seves costes. Totes dues rebran dijous vinent els premis internacionals Liberpress que concedeix l'associació del mateix nom, en un acte que tindrà lloc a l'Auditori de Girona (20 h).

Carles McCragh, president de Liberpress, i Pere Vila, president de la Diputació de Girona, van fer públics ahir els noms dels guanyadors en les nou categories d'aquesta divuitena edició, en què s'homenatjarà també l'escriptor i activista empordanès Manuel Costa-Pau.

D'aquesta manera, a més de Caddy Adzuba, que el 2014 també va rebre el Príncep d'Astúries de la concòrdia, i Giuseppina Nicolini, serà reconeguda, en l'apartat de Cançó, la trajectòria del cantautor cubà Silvio Rodríguez, un referent mític de la Nueva Trova que ha educat tota una generació amb unes lletres que s'han convertit en himnes de la revolució i el compromís. El cantant compartirà el premi, però, amb el festival Barnasants, la principal cita de la cançó d'autor a Catalunya, i que recollirà el seu president, Pere Camps. El premi de cinema s'ha concedit en aquesta edició al realitzador marsellès Robert Guédiguian, que sovint ha traslladat a les seves pel·lícules la reflexió sobre el genocidi armeni i ha donat sempre protagonisme a les classes més desfavorides. El Liberpress de literatura serà per a l'escriptor, periodista i traductor Mathias Énard, establert a Barcelona des del 2000, guanyador del Goncourt l'any passat per Boussole, una novel·la dedicada a la població que pateix la guerra a Síria.

Una de les categories més sensibles, el premi Camins de solidaritat i superació, serà per al brigadista forestal Josele Ferré i la seva filla, Maria Ferré, afectada per la síndrome de Rett: junts, ella en un cotxet i ell empenyent-la corrent, han travessat tota la península participant en curses i maratons per donar visibilitat a una de les malalties rares que les farmacèutiques es neguen a investigar pels escassos beneficis que els reportaria.

Pel que fa al premi Associacions, ha estat per a Olvidados, una ONG que ofereix atenció, en condicions extremes, als refugiats que arriben a Grècia organitzant-los i portant-hi aliments i productes de primera necessitat. En l'àmbit ecològic, el premi Liverdpress reconeix la Fundació Mona de Riudellots de la Selva, una entitat sense ànim de lucre, impulsada l'any 2000 per la veterinària Olga Feliu, dedicada al rescat i a la rehabilitació de primats. Finalment, el Memorial serà per al cantant i poeta francès Claude Nougaro (Tolosa, 1929 - París, 2004).

LA DATA

06.10.16
és el dia
que se celebrarà l'acte de lliurament dels premis Liberpress, a les 8 del vespre a l'Auditori de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia