cultura

Literatura

Premi Planeta

Negre amb tonalitats

L'escriptora basca Dolores Redondo, autora de la ‘Trilogia de Baztan', guanya el premi Planeta amb una novel·la d'intriga rural a l'estil d'Agatha Christie

El finalista és Marcos Chicot, amb una obra de l'antiga Grècia que té Sòcrates
de protagonista

Cada any, el premi Planeta es presenta com la radiografia de les tendències literàries. Al llarg dels
65 anys d'existència dels guardons, s'hi han vist passar centenars d'originals que coincidien ara amb la crònica social, ara amb la novel·la històrica. I així segons bufaven els aires literaris de cada època. Aquest any, Emili Rosales, com a secretari del jurat del premi, format per Alberto Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas i Rosa Regàs, va reflectir la tendència del moment: “Les categories immòbils dels gèneres ja no serveixen per al Planeta, ja que es pot escriure una novel·la històrica en què predomini la intriga, una novel·la d'aprenentatge farcida de pàgines erudites o una saga familiar amb notes policíaques.” En aquest context de multidireccionalitat literària en cadascuna de les obres, s'hi inscriu la novel·la Todo esto te daré, de l'escriptora basca Dolores Redondo, l'obra guanyadora del Planeta, que va ser donada a conèixer ahir en un sopar al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona.

Todo esto te daré, presentada com a Sol de Tebas, amb el pseudònim Jim Hawkins, és, segons
el membre del jurat Juan Eslava Galán, “una novel·la negra amb un escriptor d'èxit de protagonista”. Es tracta d'un relat molt en la línia d'Agatha Christie. Un accident porta a descobrir la doble vida d'Álvaro Muñiz de Dávila, i a fer aflorar, al costat d'un agent de la Guàrdia Civil retirat i un capellà amic del difunt, els secrets més obscurs d'una antiga nissaga familiar.
El drama rural es barreja amb la intriga i amb diverses històries paral·leles.

Dolores Redondo (Sant Sebastià, 1969) va estudiar dret i restauració. Va començar en la literatura escrivint relats curts i contes infantils. L'any 2009 va publicar la seva primera novel·la, Els privilegis de l'àngel, i el gener del 2013 va publicar El guardià invisible, primer volum de la Trilogia de Baztan. El novembre del mateix any va publicar la segona part d'aquesta obra, amb el títol El llegat dels ossos, i el novembre del 2014 va acabar la trilogia amb Ofrena a la tempesta. La saga ha aconseguit vendre més de 400.000 volums i ha estat traduïda a més de quinze idiomes, entre els quals el català. Ha estat un dels grans èxits comercials de l'Estat espanyol en els darrers anys, fet que fa pensar que el Planeta ha apostat a cavall comercial guanyador. El director cinematogràfic de la saga Millennium de Stieg Larsson, Peter Nadermann, ha decidit portar la primera novel·la de la trilogia al cinema.

El asesinato de Sócrates, presentada com El nacimiento, de Marcos Chicot, lliurada amb el pseudònim Òscar García, ha estat l'obra finalista dels Planeta. Qualificada pel jurat com una obra “a mig camí entre la novel·la d'acció i d'aventures”, està ambientada a l'Atenes de la guerra del Peloponès. Un dels protagonistes és el filòsof Sòcrates. Marcos Chicot (Madrid, 1971) és llicenciat en psicologia clínica, en psicologia laboral i en econòmiques. La seva primera novel·la, Óscar, és del 1997. L'any següent va publicar Diario de Gordon, amb la qual va guanyar el premi de novel·la Francisco Umbral. També ha conreat la literatura juvenil. El seu reconeixement li va arribar amb Asesinato de Pitágoras (2013), l'e-book més venut en castellà arreu del món en el període 2013-2016. El 2014 va publicar el thriller La hermandad. La seva trajectòria professional té un vessant social: dóna el 10% dels beneficis de les seves obres a organitzacions humanitàries.

La guanyadora del Planeta s'endurà 601.000 euros i el finalista, 150.250. El Planeta ha batut aquest any el seu rècord, amb
552 novel·les presentades. A més de les de procedència espanyola, n'hi havia 93 de l'Amèrica del Sud, 60 de l'Amèrica del Nord, 18
de l'Amèrica Central i 12 de la resta d'Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia