cultura

tribunals

l'art de la franja

Una nova amenaça

El jutjat número 1 d'Osca adverteix a la Generalitat i al MNAC que podrien respondre a responsabilitats penals si no es retornen els objectes de Sixena

Nova amenaça a institucions catalanes en el conflicte dels objectes d'art de Sixena. La titular del jutjat número 1 d'Osca adverteix al conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, i al director del MNAC, Pepe Serra, que podrien ser multats i haurien de respondre a possibles responsabilitats penals si no lliuren a Aragó les peces en museus catalans que falten per retornar, 44 del Museu de Lleida i 2 del MNAC, en compliment de la sentència que obliga al retorn provisional de les peces. Aquesta és la principal novetat de la interlocutòria emesa ahir per la jutgessa, a través de la qual es desestimen els tres recursos que s'havien presentat fins ara contra la sentència de retorn dels objectes, que es va dictar a l'estiu. La interlocutòria d'ahir, però, no estableix cap termini per a la devolució de les obres.

La resposta de la Generalitat a aquesta nova interpel·lació judicial no ha trigat a arribar. A Santi Vila li sorprèn la “virulència” de la interlocutòria, tenint en compte que sempre estem parlant d'una “execució provisional”. El conseller ha reiterat la voluntat del govern català de “complir les decisions judicials” però, de nou, “tornen a col·lidir amb la legislació catalana”. “Aquests objectes [referint-se a les 44 peces del Museu de Lleida] formen part d'una col·lecció i jo no puc decidir disgregar-la”, ha insistit Santi Vila. De la mateixa manera, el conseller ha recordat que la Generalitat ha pogut acreditar que els objectes es van comprar: “Per tant, en la mesura que es dictés que la compravenda va ser nul·la, algú hauria de dir qui ens torna els diners.”

La Generalitat ja ha esgotat tots els recursos al jutjat de primera instància però Santi Vila confia en els recursos interposats a l'Audiència Provincial i en el recurs d'empara presentat al Tribunal Constitucional a finals de juliol.

Els tapets desapareguts

De les 97 obres d'art de Sixena reclamades pels jutjats, el 26 de juliol passat van ser retornades per la Generalitat les peces dipositades al MNAC, mentre que les 44 restants del Museu de Lleida, protegides per la llei de patrimoni catalana, no van sortir de Catalunya. Per això, en la interlocutòria d'ahir resulta, si més no, sorprenent que hi aparegui el MNAC. La raó és que la jutgessa li reclama dues peces que no van ser retornades el juliol: dos tapets que s'utilitzaven per cobrir el front d'altar, de molt poc valor. El museu barceloní ja havia advertit en el judici que aquests tapets (amb tota seguretat d'època contemporània i fets de ganxet o alguna tècnica similars per les mateixes monges) estaven sense localitzar des dels anys 70. Pepe Serra ha explicat que els tapets deurien anar a parar als magatzems de l'antic museu de l'indumentària municipal, però quan el MNAC les va demanar l'Ajuntament barceloní no les va trobar. “És totalment desproporcionat que se'ns amenaci, tenint en compte que el museu ha conservat les obres de Sixena en perfecte estat i que tota la resta d'objectes que es van retirar de Sixena a partir del 1937 s'han perdut”, ha dit, visiblement molest, Pepe Serra.

La nova intervenció de la jutgessa, que s'esperava des que es van acabar les vacances d'estiu, ha arribat quan falten pocs dies –serà aquest diumenge– per la manifestació convocada per l'Ajuntament de Sixena per exigir la devolució de les obres.

“Les obres es retornaran de grat o per força”

L'advocat que defensa la devolució de les obres d'art al monestir de Sixena, Jorge Español, està convençut que en el pitjor dels escenaris les obres d'art reclamades conservades al Museu de Lleida seran al monestir aragonès pels volts de les festes de Nadal, ja que l'últim dels advertiments que la jutgessa podria establir –amb la hipotètica i temuda ordre que la policia judicial intervingués per fer complir la sentència al Museu de Lleida– no arribaria fins d'aquí a dos o tres mesos. “Les obres es retornaran de grat o per força”, ha declarat a aquest diari Español.

El lletrat, que insisteix que és el jutjat qui ha determinar el compliment de la sentència judicial i no la Generalitat, lamenta que el govern català converteixi aquest conflicte “en un assumpte polític”, ja que la sentència que insta al retorn dels béns “no vulnera cap llei, ni catalana ni espanyola”.

Español també es congratula que la interlocutòria emesa ahir per la jutgessa número 1 d'Osca adverteixi que les autoritats catalanes podrien ser multades si no compleixen la sentència.

Entre els múltiples requeriments que des del govern aragonès i el consistori de Sixena s'han demanat als jutjats en els últims mesos, destaca que la multa a la Generalitat consisteixi en què el conseller de Cultura, Santi Vila, pagui de la seva pròpia butxaca 3.000 euros al dia durant quinze dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA