cultura

Art

Taules de fa cent anys

L'anàlisi de les obres del pintor renaixentista Pere Mates del Museu d'Art de Girona conclou que tant la fusta com els pigments són de finals del segle XIX

La Generalitat va comprar dijous, en una subhasta a Madrid, dues peces idèntiques i autèntiques

Els tres retaules renaixentistes del pintor gironí Pere Mates propietat del Museu d'Art de Girona i que suposadament eren del segle XVI són falsos. Són les conclusions de les primeres anàlisis fetes a les peces pels especialistes del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRMC), que determinen que no són de l'època. La sospita de la falsedat de les obres la va avançar aquest diari . En una roda de premsa, ahir, la directora del CRMC, Àngels Solé, va assegurar que “es veu clarament” que tant el suport de fusta com els pigments, resines i aglutinants utilitzats són de finals del segle XIX i principis del XX. Solé va afegir que fins i tot els croquelats, les esquerdes fetes a la taula per simular que és antiga, “estan fetes d'una manera molt matussera”. A tall d'exemple, Solé va dir que la capa de preparació de la fusta per pintar-hi a sobre és de sulfat de bari, que no s'utilitzava al segle XVI, així com l'òxid de titani per crear els blancs o el blau Prússia.

La directora del Museu d'Art de Girona, Carme Clusellas, va assegurar que no li havia sorprès el resultat de l'anàlisi perquè ja quan es van adquirir les obres, el 2010, els restauradors del museu “van veure coses”. “Del que es tractava era saber si eren taules molt retocades o no eren d'època”, va reblar. Clusellas va accedir a la direcció del museu el 2014 i ja n'havia encarregat un estudi al Departament de Química Aplicada de la Universitat de Barcelona (UB). Aquest estudi, que encara no ha finalitzat, ja havia alertat al museu gironí que les obres podrien no ser de l'època.

Les tres taules de Pere Mates analitzades al CRMC formen part d'un cicle sobre la vida de Sant Joan Baptista. D'aquesta manera, les sis taules subhastades dijous a Madrid i adquirides per la Generalitat per un preu de 36.000 euros, dues d'elles idèntiques a les analitzades, són pintades per Pere Mates al segle XVI.

Tant Magda Gassó, cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat, com la directora del Museu d'Art de Girona, Carme Clusellas, van defensar la compra de les sis taules del pintor gironí a Madrid. Clusellas va explicar que, tot i que es considera que les obres del Renaixement a Catalunya no són molt importants, Pere Mates va ser un pintor nascut a Sant Feliu de Guíxols i que va treballar molt a Girona, del qual “cal conservar i difondre” tant com es pugui la seva obra. Va avançar que el Museu d'Art de Girona està planificant una exposició sobre Pere Mates per presentar les taules comprades que es podria inaugurar l'any 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA