cultura

El càtar lleial i tenaç

El periodista Jaume Clotet guanya el 20è premi Nèstor Luján de novel·la històrica amb ‘El càtar proscrit', basada en la figura de Jaspert de Barberà, l'últim faïdit

L'autor ja va triomfar el 2012 amb ‘Lliures o morts', escrita amb David de Montserrat
“Aquest premi ha permès crear un corrent de novel·la històrica catalana”, afirma Jaume Clotet

El periodista i historiador Jaume Clotet (Barcelona, 1974) ha guanyat el 20è premi Nèstor Luján de novel·la històrica amb El càtar proscrit (Columna). El jurat del premi, dotat amb 6.000 euros, estava format per Tin Luján, Maria Carme Roca, Jaume Sobrequés, Vicent Sanchis i Glòria Gasch.

Jaume Clotet ha treballat i col·laborat en diversos mitjans de comunicació, entre els quals aquest diari, i dels títols que ha publicat cal destacar Lliures o morts (escrita amb David de Montserrat), novel·la sobre el 1714 de la qual va vendre 20.000 exemplars.

Per Glòria Gasch, l'obra “aborda un període de la nostra història fascinant i molt poc conegut en què la política catalana va fer un tomb i va deixar de mirar al nord per mirar cap a la Mediterrània”.

La prolífica autora, darrerament especialitzada en novel·la històrica, Maria Carme Roca, va comentar que “va ser triat per unanimitat, un fet que no passa sovint”. “És una obra èpica, ben construïda i ben documentada, ambientada a finals del segle XII i principis del XIII. Seguint el fil conductor del protagonista, Clotet ens ofereix el canvi provocat per un fenomen religiós, el catarisme, cristià, però no acceptat per Roma. Van ser titllats d'heretges i perseguits”, hi va afegir Roca. “Cal agrair el breu pròleg en què situa el moment històric i les seves circumstàncies, a més del glossari final i les guardes del llibre, que fan de mapa”, va concloure Roca.

Per Jaume Clotet “aquest premi ha permès crear un corrent de novel·la històrica catalana, perquè tendíem massa a llegir novel·la històrica d'altres països”.

“Sóc periodista, però també historiador i m'agrada particularment la història de Catalunya. No sóc un gran lector de novel·la, llegeixo més assajos i premsa. Per això escric com un periodista, amb poques floritures i poca adjectivació, economitzant recursos. M'interessen més els fets que els personatges.” “No sabria escriure una novel·la on tots els personatges fossin imaginaris. Si ho situo en un moment real i construït amb una majoria de personatges que van existir, bona part de la feina ja està feta”, va confessar.

“M'agrada descobrir com eren els secundaris”, els personatges que acompanyaven els grans noms que han passat als llibres en lletres majúscules.

L'obra narra la vida de Jaspert de Barberà, un cavaller occità que lluita fins a les darreres conseqüències per preservar la memòria i l'honor dels càtars, perseguits pels croats francesos. “Tendeixo a retratar els valors forts, cosa que no està de moda. Avui dia tendim a estar acomodats, a anar pel carril central, evitant problemes. Pots estar d'acord o no amb el protagonista, però la seva tenacitat i lleialtat m'agraden.”

A Clotet li interessa molt la cultura occitana i va localitzar un terme que va ser l'embrió de l'obra. “Faïdit és com s'anomenava els nobles càtars occitans, que van haver de fugir de França perseguits pel papa i molts dels quals es van refugiar a Catalunya. Em vaig fixar en Jaspert de Barberà perquè va tenir una vida llarga i apassionant que oferia un bon fil conductor per mostrar el canvi polític de l'època.”

“Intento no idealitzar els personatges; Jaume I avui no passaria una prova d'homologació dels drets humans...”, va dir l'autor, que va concloure: “No converteixo els protagonistes en herois, perquè crec que no ho han de ser. Jaspert de Barberà defensava una creença contrària a la violència, però ho feia amb l'espasa... Era contradictori, com tots ho podem ser.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona