cultura

arqueologia

preservació

L'ICAC proposa un estudi dels camins antics abans d'executar la Budellera

Els investigadors de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica diuen que cal saber el valor paisatgístic arqueològic de la zona per decidir què es conserva

El camí de la Budellera és l'eix central de la xarxa de camins històrics que hi ha en aquesta zona de Llevant de Tarragona. A hores d'ara, es desconeix quin serà el futur d'aquests camins quan s'executi el pla parcial urbanístic 24 de la Budellera. Per aquesta raó, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) proposarà al Servei d'Arqueologia de l'Ajuntament de Tarragona que encarregui un estudi per documentar, datar i determinar el valor paisatgístic arqueològic de la xarxa. El subdirector i investigador de l'ICAC, Josep Maria Palet, aclareix que “documentar-ho tot no vol dir que s'hagi de conservar tot”; però, un cop fet l'estudi, “veurem com es poden integrar aquests valors patrimonials del paisatge en el projecte”. Palet –expert en l'estudi de camins històrics al territori– explica que la xarxa “podria ser d'origen romà, però ho hauria de confirmar l'estudi”, donat que les traces conservades poden ser del segle XVIII o de l'època medieval.

Actualment hi ha dos jaciments arqueològics documentats en aquest àmbit, l'assentament romà rural de la Budellera i les restes de pedreres romanes properes al litoral. L'investigador assegura que “si hi ha una vil·la romana o un altre tipus de jaciment arqueològic, tothom té clar que s'ha de conservar, però si hi ha un camí antic ja no es té tan clar”. Això passa perquè, a diferència dels camins, el patrimoni arqueològic segueix un protocol fixat. Davant la troballa d'un element, es documenta i es conserva, o no, en funció del valor que li doni la comissió de patrimoni. Per aquests motius, l'ICAC confia que l'Ajuntament accepti fer aquest estudi abans d'executar el PPU 24 de la Budellera.

LA FRASE

Si hi ha un jaciment arqueològic, tothom té clar que s'ha de conservar, però si hi ha un camí antic, no
Josep Maria Palet
investigador de l'Institut català d'arqueologia clàssica

Un parc arqueològic a la zona verda

L'investigador de l'ICAC, Josep Maria Palet, explica que a l'àmbit de la Budellera, a més de camins, també s'hi conserven construccions en pedra seca –en forma de cabanes o ponts– i d'altres elements del patrimoni arqueològic de la zona. Palet planteja com a solució per garantir la conservació dels elements amb el creixement urbanístic convertir la gran zona verda projectada en un parc arqueològic on es recreïn aquests elements: “Si es localitza una barraca de pedra seca en una zona urbana, que s'ha de destruir, la podríem traslladar aquí, per exemple”. L'especialista en arqueologia del paisatge creu que el parc de la Budellera, lluny ser un parc temàtic com Port Aventura, podria esdevenir un parc ecohistòric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen