cultura

Deliri surrealista català a Rússia

El Museu de l'Hermitage inaugura avui una exposició amb tots els artífexs del moviment liderat per Dalí

“Parlar del surrealisme espanyol és parlar del surrealisme a Catalunya i, més encara, parlar del surrealisme a l'Alt Empordà.” Les paraules de l'escriptor i crític d'art Rafael Santos Torroella ressonaran durant cinc mesos al Museu de l'Hermitage de Sant Petersburg, on avui s'inaugura l'exposició Surrealisme a Catalunya. Salvador Dalí i els artistes de l'Empordà. El títol de la mostra, una coproducció del museu rus i de diverses institucions catalanes, fa justícia al veritable sentit d'aquest moviment, que si bé té Dalí com la seva figura més universal, no comença ni acaba amb ell.

L'exposició reuneix 70 obres, una part molt important del Museu de l'Empordà de Figueres i de diverses col·leccions privades, a través de les quals es pretén que la societat russa descobreixi què va fer possible la gestació del surrealisme i, sobretot, la seva imprescindible connexió amb un territori molt concret, l'Empordà.

El recorregut expositiu, que en una versió reduïda també es podrà veure al Museu del Tabac d'Andorra, s'articula en tres moments. En el primer, es presenten els artistes que el jove Dalí va conèixer i va admirar en la seva adolescència a Cadaqués i Figueres. Eliseu Meifrén, Ramon Pichot i Gironès, Sigfrid Burmann, Josep Blanquet, Caterina Albert, Josep Bonaterra, Marià Llavanera, Eusebi de Puig i els escultors Carles Ridaura i Frederic Marès van ser unes presències lluminoses i inspiradores i van dotar a finals del segle XIX i inicis del XX l'ambient necessari perquè emergís el geni surrealista.

El segon àmbit de la mostra se centra en la figura del professor Juan Núñez, al qual Dalí va considerar el seu únic mestre. Però Núñez no va exercir un fort influx només en ell. Ramon Reig, Marià Baig, Joaquim Bech de Careda i els escultors Anton Casamor i Llorenç Cairó també van aprendre a crear amb una altra mirada bregada en un dibuix molt realista i acurat i en unes atmosferes enigmàtiques.

El clímax de l'exposició s'imposa a la part final, amb Dalí (s'exposen vuit obres seves, amb el Sueño causado por el vuelo de una abeja alrededor de una granada un segundo antes de despertar, de la col·lecció Thyssen, com a peça estel·lar) i els altres surrealistes empordanesos que el van seguir: Joan Massanet, Àngels Planells, Ángeles Santos, Esteban Francés, Jaume Figueras, Evarist Vallès, Jaume Turró i Antoni Pitxot.

Aquesta exposició és un projecte molt personal d'Alícia Viñas, exdirectora del Museu de l'Empordà. Ella i Yuri Saveliev l'han comissariat. No ha estat fàcil dur-la a terme, i en són molts els anys que hi porten treballant-la. Al final, el Departament de Cultura i la Diputació de Girona han assumit el repte d'impulsar-la, amb el desig que s'obrin altres línies de cooperació culturals amb l'Hermitage. La inauguració d'avui serà presidida pel conseller de Cultura, Santi Vila.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA