cultura

literatura

novetat editorial

Cor de comunista

Edicions Baix Empordà recorda la vida de Josep Colomé Cufí, militant antifranquista a Reus

Es vol explicar l'evolució del comunisme des de la Transició fins als nostres dies

La publicació ha tingutla col·laboració de la Fundació Josep Recasens

Els companys de l'exdirigent del PSUC a Reus durant la transició Josep Colomé Cufí, traspassat ara farà un any a les comarques gironines, han recollit la tasca que va deixar inacabada fa uns mesos en morir i editaran properament el llibre Cor de comunista, segons ha explicat un dels impulsors de l'edició de l'obra, Ramon Salvat.

Integrat per cinc capítols autobiogràfics escrits pel mateix Colomé i nou més elaborats per la periodista Jordina Salvat, el secretari general del PSUC Viu, Albert Miralles, i l'exalcalde de Palafrugell, Lluís Medir, la publicació pretén donar “una visió clara de l'evolució del comunisme des de la Transició fins als nostres dies”, i detalla, en clau local, la lluita antifranquista a Reus durant les dècades dels anys seixanta i setanta del segle XX. Edicions Baix Empordà serà l'encarregada de publicar l'obra en col·laboració amb la Fundació Josep Recasens i les agrupacions del PSUC a Reus i Girona.

Lluita antifranquista familiar

Vinculat familiarment a la lluita antifranquista per l'acció dels seus pares, Josep Colomé i Pilar Cufí, Colomé va protagonitzar juntament amb altres reusencs (Ramon Llop, Arcadi Vilella i Jordi Bacaria) uns fets realment excepcionals durant la dictadura franquista. Detinguts tots tres el 1971 per la policia espanyola per fer campanya contra les eleccions a procuradors a Corts franquistes, van ser processats pel Tribunal d'Ordre Públic (TOP), que, finalment, va sobreseure la causa. Aleshores Colomé va presentar una querella contra la policia per maltractaments i el judici, el 1972, va ser el primer contra la policia per tortures que se celebrava a l'Estat espanyol.

Justament, aquest va ser el moment biogràfic en què les memòries de Colomé van quedar inconcluses, en produir-se la seva mort, i el punt a partir del qual Salvat, Miralles i Medir s'han encarregat de les diferents parts de l'obra.

Tres veus que completen

En aquest sentit, Salvat s'encarrega de narrar l'època d'alliberat i màxim responsable del PSUC a Reus durant la Transició; Miralles descriu la seva etapa de treball polític a les comarques de Girona, a les quals es va traslladar posteriorment; i, finalment, Medir escriu una glossa política sobre la seva figura. Pel que fa al pròleg del llibre, la redacció va a càrrec de l'escriptora Rosa Regàs, amiga de Colomé i persona que el va animar a iniciar la redacció de les memòries, segons Ramon Salvat.

Cronològicament parlant, el llibre Cor de comunista s'inicia amb el referèndum de la Llei Orgànica de l'Estat (1966) i recorda figures de l'antifranquisme que van tenir un paper important a la ciutat, com Isabel Llàcer, del PCE, que a finals del seixanta va traslladar-se a Reus amb l'objectiu de reconstruir el partit després de la Guerra Civil. Anys més tard, Colomé, que va ser alumne de Llàcer a l'institut Gaudí, va impulsar també la creació d'organismes antifranquistes, com l'Assemblea de Catalunya i el Consell de Forces Democràtiques del Baix Camp. Colomé va prendre part en el primer míting democràtic celebrat a Reus després de la Guerra Civil, el juliol de 1976.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen