cultura

patrimoni arquitectònic

Restauren el conjunt monàstic de Santa Maria de l'Estany

Les obres, de caràcter “urgent”, permetran aturar les filtracions d'aigua i consolidar les bases de les columnes romàniques del claustre

Els treballs inclouen la construcció d'una escala que engrandirà l'espai museístic

El Bisbat de Vic ha iniciat aquesta setmana unes obres que permetran efectuar “una restauració integral” al conjunt monàstic de Santa Maria de l'Estany, a la comarca del Moianès. Segons Dani Font, responsable de patrimoni artístic del bisbat, el projecte es divideix en tres actuacions, dues de les quals “eren urgents”. Es tracta de la restauració de la coberta del sobreclaustre –“la teulada tenia moltes filtracions d'aigua”– i de la restauració integral de la columnata romànica del claustre: “Es restauraran les columnes i les bases, que estaven molt malmeses perquè la pedra s'exfolia i va caient a trossos; amb la intervenció que farem no se solucionarà del tot, però podrem consolidar les bases.” També “es netejaran els capitells, tot i que en aquest cas no estaven en perill”, va detallar Font.

A banda, el bisbat ha aprofitat les obres per introduir-hi una altra actuació que, en aquest cas, no era urgent. Es tracta de la construcció d'una escala interior que comunicarà el museu i el sobreclaustre i que “permetrà a mitjà termini ampliar l'espai museístic”. Fins ara es podia visitar el museu –on també hi ha la recepció– i el claustre, com també l'església romànica –que funciona de manera separada del conjunt monàstic. Amb l'escala, es crea un accés directe al sobreclaustre i es guanya un nou espai per visitar: “No serà immediat perquè el sobreclaustre encara s'haurà d'habilitar per poder rebre visites, però amb l'escala ja deixem l'accés preparat”, va dir Font, que també va afirmar que de moment no hi ha ni previsió ni pressupost per fer l'adequació.

El valor dels treballs puja 300.000 euros i els cobrirà la Generalitat en compliment del programa de l'1% cultural que el govern aplica a les grans obres d'infraestructures civils, que han de revertir en monuments de la zona. En aquest cas, l'1% penja del desdoblament de l'eix transversal: “Feia anys que l'esperàvem”, va dir ahir Font.

300.000
euros
costen les obres, que paga el govern amb l'1% cultural que penja del desdoblament de l'eix transversal.

Les visites s'aturen quatre mesos

Les obres de restauració, que han arrencat aquesta setmana, tindran una durada aproximada de quatre mesos i obligaran a tancar les visites al claustre i al museu. La seva reobertura es preveu a partir del març del 2017. Tot i això, l'accés a l'església romànica –on es pot admirar l'escultura gòtica d'alabastre de la Mare de Déu de l'Estany en actitud d'alletament– no es veurà afectat.

Segons les dades que ahir va facilitar el Bisbat de Vic, el monestir atrau entre 9.000 i 10.000 visitants anuals. El conjunt de Santa Maria de l'Estany està considerat una de les joies del patrimoni cultural català. Destaca, sobretot, el claustre romànic i la iconografia dels seus capitells. L'ala nord –iniciada a mitjan segle XII– és la més primitiva i l'ala sud, la més moderna: va ser acabada a finals del XIII o principis del XIV. El projecte d'intervenció ha tingut el control i el seguiment de la direcció general del Patrimoni Cultural de la Generalitat i dels serveis territorials de Cultura a la Catalunya Central. Les obres estan dirigides per l'arquitecta Meritxell Inaraja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència