cultura

Equipaments

Un espai referencial a Salt

En dades de final d'agost, l'equipament cultural tenia registrats 16.178 carnets de persones de totes les edats

A més de la promoció i el foment de la lectura s'hi fan periòdicament exposicions i presentacions de tot tipus

La biblioteca Iu Bohigas de Salt ha complert recentment el seu desè aniversari. Instal·lada a la planta baixa de la nau Kropotkin de la factoria cultural Coma Cros, l'espai s'ha convertit amb el pas dels anys en tot un centre referencial de la difusió de la cultura a Salt, alhora que espai de trobada. En dades de l'agost, eren 16.178 les persones que disposaven d'un carnet d'usuari d'aquesta biblioteca –Salt té poc més de 30.000 habitants. La Iu Bohigas és només la darrera seu de la biblioteca pública de Salt, amb més de seixanta anys d'història. La primera es va inaugurar el novembre de 1954. Una habitació amb quatre taules i dues estanteries per a llibres. El 1966 es va ubicar al carrer Manuel de Falla, ja més gran, però amb els anys també va quedar petita. El trasllat definitiu a la Coma Cros va ser el 2006 –en concret, el 10 d'octubre. L'estretor i incomoditat de les instal·lacions al carrer Manuel de Falla van ser substituïdes per la modernitat d'un espai diàfan, ben adaptat i, sobretot, ampli. Dels 300 m² que feia la biblioteca antiga es va passar als 1.200 de l'actual. El 2011 se li va canviar el nom, passant de dir-se Biblioteca Pública de Salt –qualitat que encara conserva– a biblioteca Iu Bohigas, en homenatge a Iu Bohigas Blanch, saltenc, mestre, catalanista i republicà, que va ser un gran impulsor de la llengua catalana durant el franquisme (1911-2004).

A més de ser segurament l'espai d'acollida –i recolliment– de Salt on de manera més general i normalitzada es troben persones de totes les edats, la biblioteca té també un paper actiu en la promoció i foment de la lectura, així com en altres activitats culturals. Actualment hi ha quatre grups de lectura: un d'obres de ficció (en funcionament des de fa 14 anys), el grup Llegir el Teatre, un altre grup de lectura infantil i un de juvenil. Periòdicament es fan sessions de l'Hora del conte, destinades a nadons, els dissabtes, i a infants a partir de 4 anys, els divendres a la tarda. I anualment s'hi fa el Cove de paraules, activitat de dinamització de lectoescriptura en què s'impliquen totes les escoles de Salt a partir de 4t de primària. De l'activitat n'acaba sortint un conte escrit per més de 350 escolars, amb la col·laboració de l'escriptora Anna Manso.

Tot i que és, lògicament, la literatura el principal objectiu cultural de l'espai, la biblioteca és sovint el marc d'exposicions de col·leccions, documents històrics i d'arts tan diverses com la fotografia, el maquetisme, la ceràmica, l'escultura, els tapissos, els mobles, les pedres precioses, les joies, les pintures... o fins i tot alguna peça de Torres Monsó, gràcies a la col·laboració de la Fundació Atrium Artis. S'hi han celebrat presentacions de llibres –per exemple els premis literaris El Setè Cel, que es van lliurar divendres– i hi ha hagut actes de debat polític, social, cultural... Un seguit d'activitats tan diverses com és la inquietud humana per la cultura. Aquests dies i fins al 30 de novembre hi ha una exposició sobre un llibre que es presentarà divendres vinent, Contes de la verda fondalada, amb textos d'Agustí Casanova i fotografies de Josep Maria Oliveras. Es tracta, en paraules dels promotors de la iniciativa, de fer “un recorregut per dins d'un llibre de contes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència