cultura

Clara Oliveras recorre al còmic per posar en relleu la tirania de la pressa

L'artista exposa fins al 16 de desembre a La Mercè de Girona quatre grans peces de ceràmica

Pren com a inspiració el pop art i el constructivisme rus

A alguns personatges de dibuixos animats els cauen bombes, els atropellen, els apallissen o els fan caure d'un setè pis. A la vinyeta següent, sovint ressusciten, ben bé per continuar corrent i perseguint-se, frenèticament, fins que tornen a volar pels aires. El Coyote, per més que els seus intents d'atrapar el Correcamins siguin ultratjats una vegada i una altra, és un perdedor immortal. L'individu contemporani té una vida no pas menys trepidant: tot ha de ser per ara, de pressa, simultàniament i sense dilació. Al final del dia, té la sensació que ha conviscut amb el desastre amb la mateixa resignació amb què el coiot s'aixeca després de ser esclafat.

Clara Oliveras proposa que ens aturem a pensar el sense sentit d'un viure tan ansiós a Now!, l'exposició que presenta a La Mercè de Girona fins al dia 16. A través de quatre peces de ceràmica de grans dimensions, l'artista transforma algunes de les onomatopeies més comunes del món del còmic (wow, zast, boom, zoom) en conceptes de sonoritat semblant que fan referència, però, a la urgència i la rapidesa amb què en el món contemporani experimentem el temps: Now, Fast, Run i Speed. El resultat són unes peces d'aparença tan innòcua com un personatge de còmic acolorit, però amb una inesperada càrrega crítica que posa en evidència la tirania de la velocitat i la impaciència. Now! és una invitació a guardar-se una reserva de temps per aturar-se, badar, pensar, dubtar i encantar-se, nocions que en una societat dirigida per la productivitat immediata “han acabat sent considerades negatives i penalitzades”, constata Oliveras. En el seu treball ha trobat un referent evident en el món del còmic, però també en artistes americans pròxims al pop art, com ara Roy Lichtenstein o Andy Warhol, i en l'obra gràfica dels constructivistes russos, com ara Ródtxenko o Malèvitx.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen