cultura

Patrimoni

La marededéu torna a Creixell

L'església de Creixell torna a disposar d'una imatge de la Verge, que substitueix la que uns lladres van robar el 2012

Els veïns han recaptat fons per encarregar una nova marededéu, que ha realitzat l'escultora Ció Abellí

Quatre anys de mobilització i actes per recaptar fons han estat necessaris, però haurà valgut la pena: des de diumenge passat, l'església de la Mare de Déu de Creixell, al terme municipal de Borrassà, ha recuperat la santa imatge. No és la mateixa, és clar, ja que la figura original d'alabastre policromat, i datada en els segles XIV-XV, se la van endur uns lladres el 2012. Aquell mateix any, l'associació de veïns i amics de Creixell va posar mans a l'obra i va començar a organitzar actes (concerts, presentacions) per recaptar diners i destinar-los a fer una reproducció exacta de la imatge. “El dinar popular d'aquest diumenge passat encara va servir per a això”, explica Jordi Palmada, president de l'entitat, que calcula que en total al llarg d'aquests quatre anys hauran recollit uns 1.500 euros. L'artista i escultora Ció Abellí ha estat l'encarregada de realitzar la nova imatge. “L'he feta amb molt d'amor, gent de Creixell sou extraordinaris”, comentava aquests dies l'escultora a les xarxes socials amb motiu de la inauguració de la nova imatge. Diumenge passat, la nova imatge de la Verge de Creixell va ser penjada al seu lloc amb la benedicció del bisbe de Girona, Francesc Pardo. Per si de cas, Jordi Palmada explica que, a més de la imatge que ara és a l'església, se n'ha fet un motlle de resina que permetria reproduir-la “si passés alguna cosa i en tinguéssim necessitat”.

El març del 2012 es dóna per fet que el robatori va tenir lloc de nit, perquè la imatge es va trobar a faltar un matí a dos quarts de vuit, quan el responsable del temple va anar-hi. Tot indicava que els lladres, per entrar a l'església, van serrar amb una radial el ferro forjat de la porta d'entrada i posteriorment van esbotzar una segona porta. “Probablement sabien el que feien i el que anaven a buscar”, diu Jordi Palmada.

Tothom dóna per fet que la imatge deu estar en mans d'algun col·leccionista amb pocs escrúpols. El cas va passar a càrrec de la Interpol i l'única esperança de recuperar l'obra original seria que els detentors actuals de la imatge intentin treure la marededéu en alguna subhasta de peces d'art; en tractar-se d'una obra catalogada, el seu rastre i el seu origen delictuós quedarien ràpidament descoberts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA