cultura

Crítica

Com si fos una qüestió de bufar i fer ampolles

El Sodre és una companyia que brilla, que no descuida l'expressió

Sorpresa. Això és el que va generar l'actuació del Ballet Nacional Sodre al Gran Teatre del Liceu divendres al vespre. Sorpresa en el sentit positiu, ja que la companyia va oferir una Coppélia de deu. I això en diferents aspectes. D'una banda, i segurament la principal, el conjunt dels ballarins va estar perfecte, tant en els balls corals –es movien en una coordinació mil·limètrica– com en els passatges de solos i duos, en què els principals van poder lluir la seva tècnica. En general, es tracta d'una companyia que brilla, amb una expressió i interpretació treballades a fons, la qual cosa dóna veracitat als personatges.

El filòsof José Antonio Marina, en una entrevista recent al programa de BTV Àrtic, parlava de com els ballarins de ballet han d'executar moviments tècnicament enrevessadíssims amb l'aparença que allò és bufar i fer ampolles. Doncs bé, això justament és el que van fer divinament els ballarins del Sodre. Penso tant en María Riccetto, que va brodar una Coppélia de gran carisma, realment “ballada” i viscuda, plena de simpatia i generositat, com en Gustavo Carvalho, que estava exultant en el paper de Franz, amb uns grans salts potents i segurs. La parella protagonista de dissabte, Paula Penachio i Lucas Erni, no es va quedar enrere. Penachio amb uns equilibris per quedar-se bocabadat i Erni amb una agilitat en els grans salts i en els girs esbalaïdora.

La d'Enrique Martínez és una versió ràpida, que no defuig la música accelerada per moments de Delibes. Amb tot, la coreografia sempre va a favor de la música. Tot el muntatge és estèticament preciós, amb un vestuari (José Verona) elaborat amb molt de gust. Resta felicitar el gran mag en tot això, el director artístic Julio Bocca, per la gran feina que ha fet al capdavant d'aquesta companyia que ha reviscolat i que esperem tornar a veure aviat.

Coppélia
Director: Julio Bocca
16 i 17 de desembre del 2017, Liceu


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA