cultura

El 60% dels catalans no visiten exposicions

El nivell d'estudis, i sobretot el nivell d'estudis de la mare –pel fet de ser elles les que acostumen a planificar el temps de lleure familiar–, és un dels factors més determinants en la propensió dels catalans a visitar o no museus. Aquesta és una de les conclusions a les quals arriba l'informe relatiu a les pràctiques culturals als museus durant el 2015 que van presentar ahir el Departament de Cultura i l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. La intenció de l'estudi és contribuir a la millor relació de cada centre amb els seus visitants i saber “de quina manera poden atreure nous públics”, segons Joaquim Nadal, director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.

L'informe destaca que el 12% dels visitants catalans a museus el 2015 hi van anar amb nens. El principal factor que allunya els enquestats dels museus són la manca d'interès (40%), la manca de temps (27%) o la preferència per altres alternatives d'oci (24%), mentre que el preu és només el quart factor que obstaculitza aquestes visites.

Segons l'estudi, el 60% dels catalans majors de 14 no va visitar cap exposició el 2015 i el 25 % va visitar almenys un museu. El restant 15% dels catalans no va visitar museus, però afirma haver visitat una sala d'exposicions, un monument o una galeria d'art. D'entre els que van visitar museus, el 60% declara haver gaudit de la gratuïtat. En total, la despesa de la població de Catalunya en entrades a museus durant el 2015 no va arribar a 10.000.000 d'euros, i una part d'aquesta despesa es va fer fora de Catalunya. Joaquim Nadal va parlar durant la presentació de la poca propensió “a fer de turistes de la nostra pròpia ciutat”. En aquest mateix sentit, Àlex Susanna, director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, va afirmar que “determinats equipaments són víctimes del seu propi èxit pel que fa al visitant local, que es troba amb dificultats per visitar el Museu Picasso, la Pedrera o la Sagrada Família”. Segons Magda Gassó, cap del servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat, “hi ha uns pocs equipaments que tenen molts visitants i molts que poden créixer més”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA