cultura

Les barraques de pedra seca, al pessebre del Centre Miró

Es pot veure a Mont-roig fins al 29 de gener i al·ludeix a la declaració de BCIN d'aquestes construccions

Fins al proper 29 de gener, part del patrimoni de Mont-roig del Camp es vestirà de Nadal de manera original. Aprofitant que a l'abril passat la Generalitat de Catalunya va declarar 5 barraques de pedra seca bé cultural d'interès nacional (BCIN), en la categoria de zona d'interès etnològic, el Centre Miró ha fet un pessebre dedicat a la pedra seca. Cal recordar que les barraques que van rebre aquesta declaració són la del Jaume de la Cota, la de Comuns del Pellicer, la de Miquel Terna, la Lliris i l'Espiral.

En aquest pessebre, que ha estat fet per la junta del Centre Miró, s'hi poden veure reproduccions que estan fetes amb pedres d'aquestes cinc barraques. Està ambientat al camp de Terres Noves, el lloc on són, reproduint escenes rurals del segle XIX, l'època en què es van bastir aquestes construccions. Les figures són pagesos que duen a terme les activitats habituals del dia a dia, veremant, recollint les olives, anant al tros... També s'ha recreat el món de la ramaderia, amb el pastor, el gos, les ovelles i una carrerada, el camí ramader per on transitaven els ramats.

La pedra seca és un dels principals elements estructuradors del paisatge de Mont-roig del Camp, la qual cosa aporta valors estètics, històrics i ecològics. Aquests són els trets característics amb què la declaració de la Generalitat de Catalunya de l'abril va valorar i reivindicar.

LA XIFRA

5
barraques de pedra
seca són les que a l'abril passat la Generalitat de Catalunya va declarar BCIN.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia