cultura

Literatura

Xavier Theros guanya el Premi Pla amb un ‘thriller' ambientat a la Barcelona de les bullangues

L'escriptora Care Santos s'endú el 73è Premi Nadal amb la novel·la ‘Media vida'

L'escriptor i poeta Xavier Theros (Barcelona, 1963) i l'escriptora Care Santos han estat els dos guardonats a la nit dels Premis Destino.

Theros s'ha endut el 49è Premi Josep Pla per la novel·la La fada negra, un thriller històric ambientat a la Barcelona de les bullangues. l'any 1843. El guardó està dotat amb 6.000 euros i s'entrega anualment el dia de Reis.

L'obra la protagonitza Llàtzer Llampades, el capità d'un vaixell marcat per un tràgic naufragi i reconvertit en policia. El protagonista s'enfrontarà a una sèrie d'assassinats de criatures enmig d'una ciutat bruta, claustrofòbica i sota el setge militar, just abans que esclati la revolució. La novel·la premiada es va presentar amb el títol provisional de 'La rosa de pedra'.

Theros és autor de diversos llibres humorístics, així com de l'assaig històric Burla, escarnio y otras diversiones (La Tempestad, 2004), sobre l'humor a l'edat mitjana. És també autor i actor del monòleg ¡Qué bello es vivir... Bien!. Amb el llibre La Sisena Flota a Barcelona (La Campana) va guanyar el premi de periodisme Josep Maria Huertas Claveria el 2010.

Ha col·laborat en diverses emissores de ràdio, com Ona Catalana o Radio Pica i, actualment, publica als diaris Ara i El País. Theros és responsable de la traducció al castellà de la novel·la Pandora al Congo (Suma Editores) i Trece tristres trances (Alfaguara) d'Albert Sánchez Piñol i l'assaig Tor, trece casas y tres muertos (Anagrama) de Carles Porta.

‘Media vida'

L'escriptora Care Santos s (Mataró, 1970) ha estat reconeguda amb el 73è Premi Nadal per la novel·la Media Vida, que s'havia presentat amb el títol provisional d'El juego de las prendas. El Nadal és el guardó literari més antic de l'Estat, dotat amb 18.000 euros, i l'atorga anualment l'editorial Destino.

L'obra se situa l'any 1981, quan cinc dones es retroben després que un aparent joc infantil, 30 anys abans, els marqués per a la resta de la vida. El llibre retrata una generació de dones que van haver de reconstruir els seus destins en un moment en què la hipocresia per guardar les aparences s'enfrontava a una nova mirada de llibertat.

Santos, que és licenciada en Dret per la Universitat de Barcelona (UB)ha publicat una desena de novel·les, sis llibres de relats i diverses obres per a joves i infants. És una de les autores més llegides del país i les seves obres han estat traduïdes a una vintena d'idiomes.

entre d'altres, ha guanyat el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull per l'obra Desig de xocolata el 2014; com també els premis Edebé, Gran Angular, Ramon Muntaner i Protagonista Jove.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda