cultura

Bea Espejo. situació crítica

“La crítica és un lloc per cultivar els dubtes”

Té sentit la crítica d'art avui?

No només té sentit, sinó que és fonamental com a eina de pensament. I ja no parlo tant d'escriptura (que també), sinó de la crítica entesa com el conjunt de contradiccions i problemes d'aquesta esfera cultural que anomenem art contemporani. Avui ens costa reconèixer els espais de la crítica perquè igual es poden manifestar en un fanzín o en un petit projecte editorial, en la definició d'un nou espai o en la configuració d'un col·lectiu. Més enllà del seu format, la crítica és un lloc per cultivar els dubtes.

S'ha convertit el crític en artista i l'artista en crític?

Sempre he pensat que la interrelació de rols obre una finestra a les oportunitats. M'agrada entendre la crítica com una activitat creativa i l'activitat creativa com un postulat crític. És més, la vinculació de la crítica amb altres agents, ja siguin artistes, comissaris, gestors o activistes de tota mena, en el teixit de nous espais per a la cultura i l'art, torna a la crítica unes noves condicions de possibilitat i inclús de necessitat.

Quin és el seu museu preferit? En quin no entra mai?

M'interessa molt la programació del CA2M, a Móstoles, i la seva mirada a l'art contemporani i la cultura contemporània, la interrelació de l'art amb la música, l'experimentació en termes d'educació, la idea de festa com a producció cultural, la mirada a la teoria crítica, el gènere, el colonialisme i la performance.

Tàpies té successor?

Encara queda l'estigma de Tàpies com el gran referent de l'art català, però hi ha vida més enllà de la seva figura. Per sort, segurament no hi ha només un sol successor, i sí molts referents. Un d'ells és Ignasi Aballí, un artista clau de la seva generació i també per a les més joves.

L'art català ha viscut massa dels grans noms?

Sens dubte, hi ha un gran ventall de pràctiques artístiques potser menys conegudes molt vàlides.

Per quins artistes aposta?

Pels investigadors, els antropòlegs, els científics, els sociòlegs, els literaris, els persistents, els entusiastes... Per tots aquells artistes polièdrics que no deixen de fer-se preguntes tot i no trobar a priori la resposta.

Realment interessa l'art al públic català?

Trepitjar per l'enunciat de “públic català” asseguraria la relliscada; millor parlar en termes més genèrics. Interessa l'art al públic? Doncs no tant com seria desitjable. Jo plantejaria dues accions respecte a això. L'una seria fer autocrítica i preguntar-se què passa en l'escriptura d'art que provoca arguments que juguen a la contra. L'altra seria reivindicar l'espectador actiu, que no posi barreres i tingui interès.

Som un poble artísticament madur?

Som un poble amb una llarga història però amb molta feina encara per fer.

Els polítics es creuen l'art català?

No creuen en l'art i escassament en la cultura. Només hem de veure el recent cas del Marco de Vigo. Ara mateix, les propostes més interessants venen d'una posició política personal i autònoma. Els espais independents, que s'han convertit en un dels escenaris més fructífers i dinàmics de l'art contemporani. Davant d'una programació institucional lenta, aporten moviment i bona salut al context artístic. Fórmules d'autogestió, treball en xarxa i ganes de fer les coses d'altres maneres. Tenen menys diners però més llibertat. Potser el futur depèn d'això?

Bea Espejo va tancar el mes passat una etapa de vuit anys al suplement ‘El Cultural‘ d'‘El Mundo‘ com a responsable d'una de les seccions d'art de més pedigrí de la premsa espanyola. Però la trajectòria d'aquesta crítica d'art nascuda a Vilanova i la Geltrú el 1977 va començar a Barcelona, on es va formar (Pilar Bonet va ser el seu far a la universitat) i on va estendre els seus camps d'acció en diferents projectes: l'escriptura, el comissariat i també el galerisme (va treballar a Estrany de la Mota). No es mourà de Madrid. L'acaba de fitxar el suplement ‘Babelia‘ d'‘El País‘ per liderar el seu equip d'art.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona