cultura

premi literari

El net, l'avi i l'arbre

Tina Vallès guanya la segona edició del premi Anagrama de novel·la en català amb l'obra intimista ‘La memòria de l'arbre'

Tina Vallès és filòloga i, a més d'escriure narrativa, tradueix i corregeix textos

Tina Vallès és la guanyadora de la segona edició del premi Anagrama de novel·la en català, dotat amb 6.000 euros i la publicació en català –el 22 de febrer– i castellà –més endavant–, per la novel·la La memòria de l'arbre. “Un trasllat del paisatge de la infantesa a l'actual a través de la narració d'un nen de deu anys, a punt de fer-ne onze, que viu al barri de Sant Antoni de Barcelona i que passeja amb el seu avi, que li parla dels arbres, en concret d'un desmai”, va explicar ahir l'autora. Sílvia Sesé, directora editorial d'Anagrama, va disculpar la presència de Jordi Herralde (ingressat en una clínica, tot i que “continua treballant des d'allà”) i va comentar que aquest any s'hi han presentat 18 originals, “menys que l'any passat, tot i que estem molt contents de la repercussió que ha tingut el premi”.

Isabel Obiols, editora i membre del jurat –també format per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Sergi Pàmies i Jordi Herralde–, va comentar que es va arribar a “un consens absolut després d'una conversa llarga, rica i disputada”. “L'any passat hi va haver una finalista perquè l'obra d'Anna Ballbona, Joyce i les gallines, tenia una gràcia especial. Però aquest any no ens ha semblat oportú declarar un finalista”, va afegir-hi Obiols. En nom del jurat va llegir que van premiar Vallès “per l'habilitat narrativa de l'autora, l'estil contingut, l'alt domini de la llengua i la credibilitat de la veu del nen narrador, que fan de La memòria de l'arbre una petita joia de gran nivell literari”.

Tina Vallès (Barcelona, 1976) és filòloga i, a més d'escriure, tradueix i corregeix textos. Ha publicat tres reculls de contes –L'aeroplà del Raval (2006), Un altre got d'absenta (2012) i El parèntesi més llarg (premi Rodoreda, 2012)–, la novel·la Maic (2011) i dos títols infantils, Totes les pors i Bocabava. I edita el portal de contes Paper de vidre.

11 capítols i 11 escenes

La memòria de l'arbre, estructurat en onze capítols amb onze escenes breus cadascun, parteix del moment en què els pares li expliquen al Jan que els avis, Joan i Caterina, vindran a viure amb ells al pis de Barcelona i deixaran la casa de Vilaverd. I el nen demana si “em puc posar content, o no?”, perquè “tal com li donen la notícia els pares no sembla que sigui una notícia feliç, com a ell li sembla”, explica Vallès. “Vaig començar la novel·la el 2013, però quan vaig afegir-hi el fil conductor d'un arbre em va obligar a refer-la sencera”, comenta l'autora, que mai treballa en un sol projecte: “Sóc més de rumiar molt que de fer esborranys. Abans de començar, ja està molt escrit al cap.”

És una novel·la de cinc personatges, tot i que “els més dibuixats són el Jan i l'avi Joan”, que passegen pel barri, fent-se preguntes que no sempre tenen resposta. “Els arbres són l'eina que aprofita l'avi per explicar al nét conceptes que no sap com explicar; tot i que no és un tractat de botànica, eh? He mirat d'evitar caure en el sentimentalisme, en les emocions fàcils”, aclareix Tina Vallès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA