cultura

catalunya nord

novetat discogràfica

Setè recopilatori de músics de Catalunya Nord per la llengua

Catorze artistes i formacions que hi participen creen per primera vegada en català i per primera vegada més de la meitat són veus de dones

Es vol donar unes perspectives de futur a la cançó en català

El setè disc-recopilatori d'artistes nord-catalans cantant en català conté vint cançons d'intèrprets estils molt diversos. Catorze artistes i formacions que hi participen creen per primera vegada en català i per primera vegada més de la meitat són veus de dones.

S'hi troben el grup capdavanter Llamp te Frigui, Ghetto Studio amb reggae fusió i d'AJT amb punk-rock. Buenasuerte que tornen d'una residència a Cuba on van tocar rumba catalana. Blues de Picolat que ens s'acomiaden després de 25 anys quan Annabelle Scholly i altres excoristes del grup mític comencen a cantar en català pel seu compte amb el Col·lectiu. Goulamas'K, un grup de ska occità, es troba en aquest recopilatori per trencar les fronteres que l'Estat francès vol posar entre les nacions sense Estats. També destaquem Nayah Mestres, exrepresentant de França a l'Eurovisió del 1999. Virginie Turquin, d'origen algeriana, va descobrir la cançó en català a través de la seva filla a la Bressola de Prada de Conflent. Christine té els nens en la mateixa escola, però viu a Catalunya Nord des de fa només tres anys. Univers-Sales és la segona formació de Banyuls de la Marenda. La Reskape ha gravat un segon tema en català traduït per en Ramon Faura. Sylvie Rodriguez i l'argentina Violeta Duarte de Trio Sensible van enviar les seves cançons a Ramon i això el va motivar a fer aquest nou disc. Vincent Vila està totalment immers en el món del reggae i viu en una yurta a l'Albera on resultava complicat d'enviar el seu treball sense Internet. Rumba Coumo és el sisè grup de rumba catalana a participar en el Col·lectiu. La cantant de The Lost Station i Dégardin Amélia també són alumnes del conservatori de Perpinyà. Jean-Baptiste Sparr Trescases és també l'organitzador del Telethon al Rosselló.

El Col·lectiu Angelets de la Terra, creat en 2010, està revolucionant la creació musical en català als peus del Canigó. El somni d'en Ramon Faura de fer cantar en català quasi totes les formacions musicals de Catalunya Nord s'ha realitzat. Amb el Col·lectiu Angelets de la Terra, aquest militant i mecenes ha aconseguit a donar unes perspectives de futur a la cançó en català en una part del país on tot semblava aturat. Gràcies a tots aquests artistes, ha impulsat un moviment que va més enllà dels estils musicals i dels orígens de cadascú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA