cultura

festival literari

El nou èxit del Tiana Negra consolida el festival literari

Els organitzadors diuen que s'ha convertit en l'esdeveniment de referència de la literatura negra catalana

Creix el número d'assistents, que se situa al voltant del miler, i també el d'autors

Tiana Negra ha superat amb nota la seva cinquena edició i, segons els organitzadors, es tracta ja del festival de referència de la literatura negra catalana i és el pioner del gènere en català. Enguany s'ha arribat a la xifra d'un miler de visitants, 200 més que l'any passat, i s'han superat també les vendes de llibres, amb més de 250. Una quarantena d'autors han passat aquest cap de setmana per Tiana per participar en el festival, la primera trobada de l'any amb la literatura negra als Països Catalans, que en els seus cinc anys d'existència s'ha consolidat com el pòrtic del festival BCNegra.

S'han programat més d'una trentena activitats, entre les quals han destacat l'homenatge a la trajectòria d'Andreu Martín, que va inaugurar el festival i que va reunir prop de dues-centes persones. Un altre dels moments culminants del festival va ser l'entrevista a l'actor Marc Martínez, protagonista de la sèrie Nit i dia, que amb la seva eloqüència va explicar com es va preparar per convertir-se en psicòpata als prop de 250 assistents a la sala. Un any més la cloenda del festival va anar a càrrec d'un autor internacional, en aquest cas l'italià Flavio Soriga, que va venir a presentar la seva darrera novel·la Metròpoli, encantat amb la iniciativa del festival i de conèixer la realitat de la literatura negra catalana. Com ja és habitual, durant el festival s'ha atorgat el premi Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana, que enguany en la seva quarta edició ha guanyat Biel Cussó per l'obra Vladimir, una novel·la protagonitzada per tres personatges: un assassí a sou, un empresari d'èxit a punt de jubilar-se i un policia de trànsit. Una novel·la que publicarà Crims.cat el pròxim mes de setembre.

Els organitzadors destaquen que, després de cinc anys, el festival compleix amb escreix l'objectiu pel qual va ser creat: ajudar a projectar la literatura negra catalana actual donant-li l'espai i la popularitat que es mereix. L'Ajuntament de Tiana celebra l'èxit del festival. La regidora de Cultura, Núria Blasco, referma l'aposta per donar continuïtat al Tiana Negra i remarca l'èxit en un cap de setmana en què el temps no ha acompanyat gaire.

Des de la creació del Tiana Negra, la literatura negra catalana ha crescut en autors, títols i festivals dedicats al gènere. Els organitzadors creuen que el festival tianenc és “un dels responsables” d'aquest boom que viu la novel·la negra a casa nostra. Durant cinc anys, ha programat més de dues-centes activitats, per les quals han passat més de 250 autors, que ja esperen el Tiana Negra com una trobada imprescindible dins el calendari literari actual. Les editorials catalanes programen les seves novetats tenint en compte el festival i que el ressò mediàtic que aconsegueix cada any és més notable.

LA XIFRA

1.000
assistents
han passat aquest cap de setmana per les activitats organitzades pel Tiana Negra.

LA FRASE

Continuarem apostant pel Tiana Negra perquè la resposta ha estat molt positiva tot i el mal temps
Núria Blasco
Regidora de cultura de l'ajuntament de tiana


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol