cultura

Mirador

Molt més que la nena Bosé

Mor Bimba Bosé, la model i DJ símbol de l'androgínia que va debutar a Barcelona

El 21 de gener del 2000 una Bimba Bosé de 24 anys força nerviosa i amb vergonya amagada es posava un vestit llarg de Lydia Delgado per desfilar per primer cop a la seva vida al convent dels Àngels, dins de l'extinta passarel·la Gaudí. “La dissenyadora buscava una noia diferent de la resta i em va venir al cap Bimba, alta i andrògina. No havia fet res de moda però va ser una revolució. Transmetia força, modernitat, creació... Un èxit”, recorda Paco Caro, el relacions públiques que va descobrir el potencial que amagava la desconeguda neta de la llegendària Lucía Bosé i neboda de Miguel, que llavors treballava a la rebotiga de la música electrònica. Bimba insuflava rebel·lia al toc cabareter del delicat disseny de Delgado amb la seva imatge andrògina i desafiadora, una senya d'identitat que la va dur a aconseguir desfilar en les passarel·les de Milà, París i Nova York, i a protagonitzar reportatges amb fotògrafs com Steven Meisel, Mario Testino i Terry Richardson.

Aquell dia llunyà sobresortia del seu pit un petit tatuatge japonès que amb el temps ha hagut de compartir espai amb molts altres: formigues, un cor, uns daus, uns guants de boxa, els noms de les seves filles i un as de cors amb una D, que és la inicial del seu exmarit Diego Postigo, de la seva filla gran Dora i del seu íntim amic David Delfín, de qui va començar a ser musa poc després del seu debut com a model, en el barceloní festival de moda Circuit. Allà la vam veure amb un vestit seu que era com una corbata gegant, i ja no es van separar mai més.

Bimba no va faltar a la cita amb el 080 durant anys. Sempre va recórrer la seva intensa vida amb optimisme i energia, fins ahir, quan el seu cor es va parar al madrileny hospital Ramón y Cajal als 41 anys. La seva família, que l'envoltava, ho va comunicar i va demanar respecte i privacitat. Des de feia gairebé tres anys tenia un càncer de mama que s'havia estès amb metàstasi a altres parts del cos, segons ella mateixa havia explicat (i s'havia penedit de fer-ho!). La model s'havia sotmès a una mastectomia, seguia diversos tractaments i s'havia convertit conscientment en un dels rostres més populars de la lluita contra la malaltia. Formava part de les campanyes amb llacet rosa i assegurava que la força que li insuflava la seva parella (el model britànic 17 anys més jove que ella Charlie Centa), la clànica família Bosé i les seves nenes l'ajudaven a superar els defalliments.

Filla de Lucía González Bosé i d'Alessandro Salvatore (pares també d'Olfo Bosé), la model va néixer a Roma el 1975 amb el nom d'Eleonora Salvatore, malgrat que sempre va ser la Bimba (nena) dels Bosé. Una bimba que havia heretat la potent genètica de la branca materna, i especialment l'estil i la cadència del seu tiet Miguel, amb qui va compartir escenari tant en gales a favor de la lluita contra la sida com en els premis Grammy llatins, i també en vídeos musicals. El que van gravar el 2007 interpretant Como un lobo ja passa dels 21 milions de reproduccions. Era un moment gloriós per a una dona de bellesa rotunda i diferent, que no renunciava als Louboutin de pam ni vestida de groc intens (cabells curts inclosos) a la manera Bowie en la catifa vermella dels Goya 2010. En el cinema havia fet un petit paper en el polèmic biopic sobre Gil de Biedma El cónsul de Sodoma, però va ser la música la seva vocació.

Feia de discjòquei en múltiples festes i actes promocionals i amb Diego Postigo (baixista, il·lustrador i realitzador) va fundar el grup de soul, pop i jazz The Cabriolets. Es van casar el 2006 i es van divorciar el 2013, van tenir dues filles (Dora i June, de 12 i 5 anys), que ara vivien un any a casa de cadascú. La de Bimba era a Sotogrande, localitat gaditana on es va traslladar fa uns mesos des de Madrid, buscant una vida relaxada al costat del mar que l'ajudés a millorar al costat del seu últim amor, Charlie, que deia que la feia molt feliç.

L'altre home de la seva vida, David Delfín, va ser l'amic còmplice amb qui va compartir vida i projectes. Formaven un sòlid equip en la firma avantguardista Davidelfin, que jugava a donar sentit a la roba, lligant-la amb la cultura i l'expressió artística més polèmica i radical. “Fins i tot en la malaltia estem units. Ens enviem missatgets”, deia la model quan li preguntaven pel dur càncer cerebral que afronta el dissenyador en aquests moments.

Bimba va seguir amb la seva vida amb força fins al final. Va participar en un concurs musical televisiu de famosos i en actes de marques comercials. Era estimada en el seu món. El símbol de l'androgínia, de la llibertat creativa de tota una època, de la rebel·lia estètica va rebre multitud de comiats ahir per les xarxes. “Bon viatge, Bimba, la meva còmplice, la meva companya, el meu amor, la meva filla estimada. Guia'm”, va deixar escrit Miguel Bosé en un tuit. Considerava la seva neboda tan valenta que la veia “capaç de canviar la direcció de les coses”. Aquest cop no ha pogut ser. Bon viatge, Bimba.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA