cultura

Pintura

Torroella mostra l'estrambotisme de Joan Fuster

El Museu de la Mediterrània inaugura avui una exposició

El Museu de la Mediterrània inaugura avui, a les sis de la tarda, l'exposició Joan Fuster. Una mirada personal, una mostra en què es presenta una selecció de les millors obres provinents del fons familiar de l'artista que va crear l'estrambotisme. És considerat un dels artistes torroellencs més importants del segle XX.

Coincidint amb el centenari del seu naixement, el 25 de gener de 1917, el Museu de la Mediterrània ha volgut dedicar una exposició a aquest artista, que ha plasmat sovint el seu vincle amb Torroella, l'Estartit, Gualta i la zona del Baix Ter. Temes com el paisatgisme, l'estrambotisme, l'escultura, la música i la literatura queden representats en aquesta retrospectiva, amb la intenció de presentar i donar a conèixer aquest perfil polifacètic, d'arrel humanista i creativitat desbordant. Joan Fuster, una mirada personal reivindica la figura de l'artista i manté viu el seu llegat.

El Museu de la Mediterrània commemora el centenari del seu naixement amb aquesta exposició, amb la qual es volen reforçar els llaços amb Joan Fuster i mantenir viva la memòria de la seva obra. Tot i que Fuster ha practicat la pintura a l'oli, l'acrílic, l'aiguada, el fresc i el dibuix, entre d'altres, l'aquarel·la és la tècnica que ha acabat esdevenint sinònim del seu estil més identificatiu i personal. És per això que l'exposició té una part important dedicada a aquesta tècnica, on les marines i els paisatges del Montgrí tenen una presència destacada.

Va ser l'any 1914 quan Fuster va crear un nou corrent artístic que ell mateix va anomenar estrambotisme. Un mot que, segons l'artista, s'adapta a la idiosincràsia de la nostra llengua i a través de la qual mostra el seu Empordà particular. Es pot definir com una branca del surrealisme, com un estil amb el qual es representen idees que fugen d'allò quotidià i amb el qual s'altera la realitat immediata sense deixar que l'espectador perdi el paisatge de referència. Les obres presents a l'exposició assenyalen aquest Empordà estrambòtic de caire fantàstic: una visió totalment fusteriana de l'entorn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda