cultura

Audiovisual

Silenci, els alumnes roden!

Una seixantena d'estudiants de l'IES Santiago Sobrequés filmaran a l'abril un llargmetratge en el marc d'un projecte educatiu

Pere Vilà codirigirà el film, que protagonitzaran Laia Manzanares (‘Merlí') i Katrin Vankova

Resulta paradoxal que en plena era audiovisual costi tant trobar programes de pedagogia del cinema i les arts visuals en escoles i instituts. Sortosament, hi ha excepcions, i propiciar que els nens i els joves descobreixin el cinema entès com a art, creació i cultura és una de les finalitats. Entre els alumnes que així ho poden valorar hi ha ara una seixantena de joves d'entre 15 i 17 anys de l'IES Santiago Sobrequés de Girona que participen aquest any en el projecte educatiu La mirada cinematogràfica.

L'institut gironí ha intensificat la presència del cinema com a assignatura de batxillerat artístic. Un projecte que, a més de les classes teòriques i els tallers pràctics, ha derivat l'aprenentatge a la idea de rodar un llargmetratge. La pel·lícula la rodaran els alumnes d'aquest curs que imparteix el cineasta Pere Vilà, i que ell evidentment assessorà, durant quatre dies del mes d'abril. La idea, com explica Pere Vilà, es va materialitzar en el mateix moment que van detectar diversos casos de trastorns alimentaris a l'institut. “En aquell moment, parlant amb les noies afectades, vam descobrir una part d'elles que no apareix a les pàgines d'internet, ni als llibres de consulta, ni tan sols aquella part que et pot aportar un professional que les pugui tractar. Veient un projecte cinematogràfic davant seu, van començar a projectar emocions, traumes i fets vitals que feien que cadascuna d'elles fos única”, detalla Vilà.

El resultat és, per tant, a més d'un projecte artístic, un acte de conscienciació d'un tema de salut pública que afecta molts joves. “Serà un treball cinematogràfic, però al mateix temps de reflexió, coneixement i sensibilització sobre els diversos trastorns alimentaris”, matisa el director gironí.

El resultat del projecte, el qual portaran a terme íntegrament els alumnes de batxillerat –repartits en tasques que van des de la direcció fins al maquillatge, passant per tot allò que envolta la producció d'un llarg com pot ser l'escriptura del guió en grup, les localitzacions o l'assistència tècnica–, tindrà també l'ajuda de professionals per garantir-ne la qualitat artística amb vista a la seva exhibició. La voluntat, segons Vilà, és “fer-ne una experiència completa per als alumnes, que viuran i experimentaran un rodatge amb professionals i material de primer nivell. És aquí on entraran a formar part d'aquest projecte ambiciós actrius professionals com ara Laia Manzanares (una de les populars protagonistes de la sèrie de TV3 Merlí) i Katrin Vankova (jove model que també puja fort amb petits papers secundaris), en espera que es confirmin altres intèrprets.

Així mateix, paral·lelament a les classes de cinema que s'imparteixen, hi ha una sèrie de masterclass que es fan mensualment a través de les quals diversos professionals del sector donen el seu punt de vista. Per ara hi han participat l'actor Lluís Homar i el guionista, director i productor Alberto Marini, i està previst que hi participin el director Manuel Huerga i el director de fotografia José Luis Bernal.

Educar la mirada
Aquest projecte educatiu pretén posar un gra de sorra a la futura educació cinematogràfica dels joves i també cultivar la mirada amb la qual s'acosten a aquest llenguatge artístic, que va més enllà de l'espectacle lúdic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona