cultura

ANTONI TOLMOS I TENA

PIANISTA, COMPOSITOR I CONFERENCIANT

“La música és la combinació de so i silenci”

“La improvisació és una forma de creació; quan parlem, amb el llenguatge verbal, estem improvisant, perquè no hem escrit abans el que diem en la nostra conversa”

“És imprescindible que els nens s'eduquin en la música; una vida sense música seria un error; personalment no puc viure ni un minut sense música o sense pensar en ella”

Enamorat.
El lleidatà Antoni Tolmos és un enamorat de la música. Llegint el seu ampli currículum la gent s'adona que Tolmos és quelcom més que pianista i compositor. Sap que el silenci també és una eina utilitzable en les composicions que escriu, i per això demana al seu públic que, entre peça i peça, estalviï els aplaudiments.
Em marca la boira com tots els elements que marquen les persones

Antoni Tolmos és professor d'educació musical a la Universitat de Lleida, compon música, té deu discs editats –el darrer es diu Energy–, fa conferències i va pel món fent concerts de piano. Creu que és vital que la mainada aprengui música. I quan parla traspua sensibilitat. El paper pautat és la seva vida.

Al seu web hi té una frase que diu: “Aprèn a escoltar el silenci i gaudiràs de la música plenament.” El silenci és música?
La música és la combinació del so i del silenci en l'espai i el temps, i tan important és el que sona com el que deixa de sonar, cada vegada més dono importància a aquest element del silenci que ens fa entendre tot allò que acabem d'escoltar. El silenci és important en tot el que ens passa en la vida. Fa poc llegia un article on es deia que és en el moment del silenci quan el cervell posa en ordre tot el que li ha arribat.
I com trasllada aquesta idea als seus concerts?
Per mi és tan vital aquest element del silenci que als meus concerts proposo eliminar els aplaudiments entre peça i peça i que es reservin per al final del concert. El silenci al final de cadascuna de les peces cobra una intensitat perquè tothom té la inèrcia d'aplaudir i aquells moments en què es fa el silenci són els més bonics i intensos del concert.
Per què ha titulat ‘On estan les carícies?' una de les seves composicions?
Les meves cançons no tenen lletra; tan sols és música instrumental i el títol és l'única oportunitat que tenim per conduir la gent amb alguna imatge. En aquest cas aquesta peça musical és la meva manera de traduir en música la impotència que sento en veure les terribles imatges de totes les guerres que estan passant al món, amb tot un seguici de nens creixent en entorns hostils i sense carícies. Això és el que em pregunto. Al meu web [antonitolmos.com] es pot veure un videoclip sobre aquest tema, basat en imatges de Sandra Balcells, fotoperiodista que ha fotografiat molts fronts de guerra.
És doctor en improvisació musical. Com es fa aquesta improvisació?
La improvisació és una forma de creació. Quan parlem, amb el llenguatge verbal, estem improvisant, perquè no hem escrit abans el que direm en la nostra conversa. Amb la música és el mateix. Tinc una sèrie de sons i notes i conec com ordenar-los tècnicament en un instrument, el piano en el meu cas. Quan feia la meva tesi doctoral sobre aquest tema vaig arribar a la conclusió que la improvisació musical també és un llenguatge.
A casa seva hi havia tradició musical?
Vaig néixer en una família on la música ja era a casa. El meu pare tocava la guitarra i les meves tietes eren professores de música. Per a un nen com jo era inevitable caure en aquest món de les notes musicals, vaig estudiar primer al conservatori de Lleida i els graus mitjà i superior els vaig fer a Barcelona. Estudiar música és un element imprescindible per a l'educació integral dels nens, ja que desenvolupa àrees del cervell que són importants per a l'estudi d'altres matèries, educa la sensibilitat i l'afectivitat, coses que quan siguin adults els serviran. És imprescindible que els infants s'eduquin en la música. Una vida sense música seria un error. Personalment no puc viure un minut sense música o sense pensar en ella.
L'afecta aquesta boira tan present a Lleida?
És clar que em condiciona, sóc una persona més de fred que de calor, crec que la boira té un sentit força romàntic, però quan passen gaires dies amb boira els d'aquí també necessitem que el sol ens toqui la cara. Em marca la boira com tots els elements que marquen les persones, el clima, tot, i després això, aquesta influència, s'acaba veient en la teva creació artística.
Aniria a la Casa Blanca a fer un concert a favor de Trump?
Mai m'havien fet aquesta pregunta i em fa pensar. Vull creure que no podria acceptar aquest encàrrec d'algú que no respecta els drets humans, ja que vull que la meva obra sigui una eina de pau.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona