cultura

patrimoni arquitectònic

La Farinera de Cervera vol ser un centre empresarial

L'Ajuntament arriba a un acord amb l'empresa Aim-Solo, que rehabilitaria la quarta planta, i enfila el projecte per reobrir-la

L'edifici modernista, tancat des dels anys setanta, és patrimoni nacional

El govern de Cervera projecta reobrir l'antiga Farinera del Sindicat Agrícola de Cervera per convertir-lo en un centre que allotgi empreses. L'edifici, construït per l'arquitecte modernista Cèsar Martinell entre el 1920 i el 1922, té quatre plantes i uns 4.000 metres quadrats. L'Ajuntament ha arribat a un preacord amb l'empresa lleidatana Aim-Solo per instal·lar-hi la seu central a la quarta planta.

El Sindicat és propietat municipal i fa anys que l'alcalde, Ramon Royes, vol revitalitzar-lo. Malgrat que encara conserva maquinària i està declarat bé cultural d'interès nacional (2002), “les dimensions de l'espai fan inviable convertir-lo en un museu”, assegura Royes. El projecte amb què actualment treballa el govern cerverí pretén “obrir l'espai a la ciutat i recuperar-lo com el que havia estat, un pol d'activitat econòmica, amb l'objectiu de captar talent comarcal”. Fa un mes, Royes es va reunir amb el conseller de Cultura, Santi Vila: “Va veure de bon ull la iniciativa, però en parlarem més endavant quan tinguem fet el projecte tècnic.”

L'edifici no té problemes estructurals, el 2012 se'n va arranjar la façana recentment, i la il·luminació. A l'entorn, amb aparcament i una plaça urbanitzada, no hi caldria fer cap actuació. L'interior de tres plantes, torre i soterrani és pràcticament buit. No obstant això, s'hi conserven una dotzena de sitges i catorze màquines de moldre gra, entre altres elements del patrimoni industrial. L'Ajuntament encarregarà a un arquitecte un projecte d'adequació, amb la intenció de fer la important reforma per fases. Així, doncs, i encara sense projecte tècnic, la inversió total que calcula el govern cerverí és aproximada, però no baixaria dels tres milions d'euros. Confia aconseguir el finançament amb ajuts d'altres administracions, fons propis i acords amb empreses que s'hi vulguin instal·lar.

De fet, a la Farinera ja fa un any que hi treballa una empresa, situada al primer pis de la casa del vigilant. És Aim-Solo, una consultoria dedicada al descobriment de talent professional. Té una plantilla de seixanta persones, sis seus a la resta de Catalunya i es troba en plena fase d'expansió estatal. “La intenció és mantenir la central a Cervera, perquè hem tingut una molt bona rebuda de l'Ajuntament i l'edifici és espectacular. Encaixa perfectament amb la nostra imatge”, explica la gerent de comunicació d'Aim-Solo, Ester Morros. L'acord verbal és que l'empresa assumeixi el cost de la rehabilitació de la tercera planta i, posteriorment, en pagui un lloguer al consistori.

També en aquesta primera fase, en què caldria invertir-hi mig milió, s'inclouria la reforma de la planta baixa, que esdevindria zona comuna de serveis per a les futures empreses. En una altra zona de la mateixa planta baixa es conservarien algunes de les màquines de moldre per bastir un espai d'interpretació i visita sobre la història de la farinera, una de les més importants del país fins al tancament, a mitjan anys setanta. En la segona fase s'actuaria en la segona planta, per fer-hi despatxos. Depenent del projecte arquitectònic i del finançament, les darreres fases serien adequar la torre i el soterrani.

L'Ajuntament ja ha posat fil a l'agulla i properament en tramitarà el pla d'usos i un d'urbanístic especial. La intenció és enllestir les obres de la primera fase enguany.

LA FRASE

Volem recuperar-lo com el que havia estat, un pol d'activitat econòmica, i captar talent comarcal
Ramon Royes
ALCALDE DE CERVERA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol