cultura

Bernat Dedéu

“Volem recuperar l'esperit noucentista”

Tenim un patrimoni bestial i molt desconegut que volem digitalitzar i posar a l'abast del públic

És el candidat més jove a presidir l'Ateneu Barcelonès, que celebra eleccions el 16 de març. Nascut a Barcelona el 1979, va estudiar filosofia a la Universitat de Barcelona. Escriu el blog La Torre de les Hores, i imparteix classes de relacions internacionals a la Facultat de Comunicació Blanquerna. El seu vincle amb l'Ateneu es remunta a quan era un estudiant de COU i el seu professor li va recomanar que es fes soci, als 18 anys.

Per què Ordre i Aventura?
Ve d'una cançó dels Mishima. L'ordre es refereix al noucentisme, a Prat de la Riba, la Mancomunitat, és a dir, la necessitat de tenir la casa ben endreçada abans de disposar-se a l'aventura. Ordre vol dir que la casa funcioni per abordar l'aventura, que fa referència a la part més daliniana, canalla i excessiva.
En què es basa la vostra proposta?
A recuperar el sentit de contemporaneïtat i de referent cultural que sempre ha tingut aquesta casa per tal de crear una nova tradició per als nostres fills i néts.
Parla de noucentisme, que és de principis del segle passat...
Amb prou feines coneixem els seus fonaments, el Glossari de l'Ors a penes s'acaba d'editar i comencem a conèixer les obres de l'Estelrich o Pujols, de tota una tradició que en qualsevol altre país seria canònica. A més, en contra del que es diu, no és una tradició encarcarada, cal recordar que va influenciar Dalí, les avantguardes, el dandisme...
Què pot oferir a l'Ateneu?
La mitjana d'edat del soci és bastant avançada, per sobre dels 50 anys, i majoritàriament masculí. Nosaltres el volem rejovenir i fer una programació orientada també a les dones. No volem expulsar els socis veterans, però per subsistir necessitem 500 socis menors de 35 anys, i nosaltres els aconseguirem en quatre anys de mandat. Això també derivarà en una programació, no ja estàtica –especialitat de la casa–, sinó formes més mutants i vives com pot ser l'audiovisual o la música contemporània. L'Ateneu ha esdevingut una entitat autista amb aquestes formes de cultura i nosaltres volem obrir-nos. Veiem que els socis cada vegada venen més sols, i volem crear una borsa que permeti entrar en contacte amb gent d'altres disciplines, com ara del món culinari. Volem tornar a fer de l'Ateneu un punt de trobada.
Tenen un projecte estel·lar?
Tindrem un wikipedista resident que s'encarregarà de fomentar les xarxes socials. A més, tenim un patrimoni bestial i molt desconegut que volem digitalitzar i obrir al món. També volem crear una editorial per donar sortida a tot aquest patrimoni històric, i no només el relatiu al ateneistes, sinó també als antiateneistes, com ara la colla d'escriptors del districte cinquè. A més, volem que els alumnes de l'Escola d'Escriptura es quedin un cop acabin els estudis i no marxin, com passa ara. Per això farem una reducció del 50% de la quota als socis joves i dedicarem una programació cultural adreçada a aquest públic jove.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona