cultura

Cultura

Da Vinci, el geni visionari

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Terrassa mostra per primer cop a l'Estat 40 ginys fets a partir de documents dissenyats per l'artista entre el 1482 i el 1510

La mostra inclou xerrades, concursos i visites teatralitzades i es pot visitar fins el mes de juny

L'exposició estàdividida en quatre àmbits: l'aigua, l'aire, la terra i el foc

Leonardo da Vinci, el geni del Renaixement, l'home amb domini de la majoria de disciplines tècniques, artístiques i científiques de l'època, l'home avançat al seu temps i inventor de ginys després perfeccionats, també té un espai on mostrar tota la seva saviesa fins al mes de juny al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya de Terrassa (mNACTEC). Des de l'any 2009 la mostra Leonardo da Vinci. El geni i els invents s'exposa de manera permanent al Palau de la Cancelleria de Roma, però des de fa un temps una quarantena de rèpliques de màquines i ginys dissenyades pel geni entre el 1482 i el 1510 recorren diferents ciutats d'arreu del món –han visitat Viena, Istanbul, Berlín, Abu Dhabi i Dubai–, i ara arriben per primera vegada a Catalunya i a l'Estat espanyol. I com a novetat, a Terrassa s'incorporen nou hologrames en diferents idiomes a l'espai expositiu que complementen el recorregut de l'exposició i aporten una experiència única sensorial al visitant. S'hi poden admirar les obres artístiques més interessants, les màquines en moviment o la tècnica utilitzada per pintar els seus quadres.

Construïts a partir de manuscrits, esquemes, dibuixos i indicacions dels còdexs del geni italià, i amb els materials propis de l'època, alguns dels seus ginys, creats sobretot per intentar fer més senzilla la vida de les persones, es poden observar, tocar i manipular des del 24 de gener passat sota les impressionants voltes de maó de la coberta de l'antic vapor modernista de la fàbrica Aymerich, Amat i Jover de Terrassa, de l'arquitecte Lluís Muncunill. Un total de 16 peces, distribuïdes en quatre àmbits coincidint amb els elements naturals: aire, aigua, terra i foc, es poden manipular, combinant així l'experiència directa del funcionament amb l'exploració dels principis físics i mecànics de cada una de les màquines. Des de referents a l'aprofitament de l'aigua, la navegació, la flotació i, fins i tot, els sistemes de salvament de persones, passant pels dissenys d'ales articulades que simulen la morfologia de les ales d'ocells o mecanismes d'enginyeria civil, com ara la creació de ponts, màquines per treballar al camp o bicicletes, fins a ginys destinats a la defensa i a la guerra, amb màquines sorprenents com per exemple un tanc mòbil amb canons, una catapulta i una metralladora. I, per descomptat, també s'hi mostra la reproducció de quatre dels quadres més famosos de l'artista.

Amb la voluntat d'ampliar l'abast de la mostra, la direcció del museu ha programat diverses activitats al voltant de l'exposició, tant en l'àmbit educatiu i familiar com en l'àmbit de la divulgació. Les activitats escolars inclouen tallers, visites guiades i concursos, com ara el segon premi de creació literària i el certamen Joves Leonardo, en què alumnes d'educació primària i d'educació secundària han de crear un vídeo en què exposin el resultat d'un treball relacionat amb l'exposició. Les propostes familiars inclouen visites guiades, visites teatralitzades i tallers infantils. Està previst que fins al juny es programin diverses conferències i activitats divulgatives relacionades amb l'exposició en col·laboració amb la Societat Catalana de Tecnologia i amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen