Llibres

biografies i memòries, un gènere en transformació

La vida en vinyetes

La novel·la gràfica ha aportat al còmic un marc per relatar històries que fan referència a les nissagues familiars dels autors. També proliferen les mirades personals a personatges il·lustres

Des dels anys noranta dels segle passat, el gènere de la biografia en la historieta no ha parat de créixer en quantitat i amb qualitat. Això no vol dir que anteriorment no es fessin biografies en seqüències dibuixades, sinó que es tractava d'obres que no exploraven prou les possibilitats creatives del mitjà. Bàsicament, tenien una funció didàctica adreçada als infants, joves o públic no prou cultivat. Molt populars, en aquesta línia, van ser les biografies de sants, papes i homes il·lustres que va publicar l'editorial mexicana Novaro. No obstant, el component personal sempre ha estat en el món del còmic. El dibuixant undergraund Robert Crumb explicava la seva vida a les vinyetes que dibuixava, tot i que ho feia amb una voluntat paròdica. Es feia servir ell mateix com a personatge per foragitar tots els seus fantasmes. Crumb és autor d'una magnífica biografia de Kafka.

Però l'esclat de la novel·la gràfica va fer canviar tot plegat. El to intimista, personal i compromès d'aquesta nova manera d'entendre la historieta va fer que la biografia i, sobretot, l'autobiografia, passés a ser una opció habitual de l'oferta de còmic. Una de les obres de referència de la novel·la gràfica és Maus, d'Art Spiegelman. L'autor va voler reseguir la història del seus avis, jueus que van patir els camps de concentració, i ho va fer d'una innovadora manera que permetia explicar amb una narrativa i un dibuix un tant naïf, uns dels fets més esfereïdors de tot la història de la humanitat.

Aquest camí va seguir la dibuixant d'origen persa Marjane Satrapi que va narrar les vicissituds de la seva infància a l´Irà, primer, sota la dictadura del Sha i, després, sota l'integrisme islàmic. Aquesta mena de biografia, molt habitual en el còmic modern, permetia explicar una història personal, però en un context de fets històrics rellevants.

Spiegelman i Satrapi van arrossegar a molts nous autors cap a aquest camí, I Així, un dels noms claus de la novel·la gràfica francesa: David B. va publicar entre 1996 i 2003 sis volums del relat La ascensión del gran mal. El gran mal era l'epilèpsia que patia el seu germà petit. David B. explicava la història de la seva família vegetariana, molt estricta en certes normes dietètiques.

A Catalunya, Miguel Gallardo va també aportar una gran obra quan va voler explica la vida del seu pare, un militar republicà que al llarg de molts anys va mantenir silenci sobre les vivències a la Guerra Espanyola fins que Gallardo va aconseguir fer-lo parlar. En va sortir la novel·la gràfica Un largo silencio, que precediria a Maria i jo, la historia de l'autor amb la seva filla autista. El dibuixant de l'Hospitalet de Llobregat, Jaime Martín ha fet amb Jamás tendré 20 años, un relat de la història dels seus avis amb el rerefons de la Guerra Espanyola. El mateix escenari que va dibuixar Kim a El arte de volar i El ala rota en què el guionista Antonio Altarriba situa la historia del seu pare i de la seva mare, respectivament.

les novetats en biografies i memòries

frida kahlo. una biografía
María Hesse
Editorial: Lumen
Pàgines: 160
Preu:21,90 euros
glenn gould. una vida a contratiempo
Sandrine Revel
Editorial: Astiberri
Pàgines: 136
Preu:20 euros
la vida. una historia de carles casagemas i pablo picasso
Tyto Alba
Editorial: Astiberri
Pàgines: 96
Preu:15 euros
modigliani. príncipe de la bohemia
Seksik/Le Henanff
Editorial: Norma
Pàgines: 72
Preu:19 euros
lorca. Un poeta en nueva york
Carles Esquembre
Editorial: Evolution
Pàgines: 160
Preu:18 euros
lennon
Foenkinos/Corbeyran/Horne
Editorial: Kraken
Pàgines: 160
Preu:18,50 euros
cortázar
Marchamalo/Torices
Editorial: Nórdica
Pàgines: 180
Preu:25 euros
histeria
Richard Appignanesi/Óscar Zárate
Editorial: ECC
Pàgines: 192
Preu:19,50 euros
marc márquez: la història d'un somni
Belén Ortega/Isidro Sánchez
Editorial: Norma
Pàgines: 160
Preu:19,50 euros
einstein
Corinne Maier/Anne Simon
Editorial: Norma
Pàgines: 64
Preu:16 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA