cultura

etcètera

En / A l'acabar la classe

En català, podem dir “a l'acabar la classe, anirem al cinema”? Sí. L'admissió d'aquest ús és una de les novetats que inclou la nova gramàtica de l'IEC (GLC). Des de l'entrada en vigor de la GLC, s'accepta l'ús de la construcció al seguida d'infinitiu amb valor temporal, al costat de la forma que fins ara era l'única normativa, la de la preposició en seguida d'infinitiu (“en acabar la classe, anirem al cinema”). Fins ara aquesta construcció s'havia bandejat perquè es considerava que era un calc del castellà. Ara, però, la GLC admet que l'ús de “al + infinitiu” és propi d'alguns parlars valencians (“Al discutir la qüestió, alguns perderen els nervis”) i que, malgrat que el registre formal ha donat preferència a “en + infinitiu”, l'altra construcció també es pot utilitzar en català.

En la mateixa línia, també admet que la construcció “en + infinitiu”, i ara també “al + infinitiu”, pot tenir valor causal: “En no saber anglès, no va entendre res de la conversa” o “Al no saber anglès, no va entendre res de la conversa”. Aquestes formes que es consideraven incorrectes i que calia substituir per altres construccions, com ara “pel fet que” o “com que” (“Com que no sabia anglès, no va entendre res de la conversa”), ara queden avalades en la nova gramàtica.

Un altre dels canvis significatius de la nova gramàtica que afecten l'infinitiu és l'alternança de preposicions que encapçalen les oracions d'infinitiu. Fins ara una oració d'infinitiu en funció de complement preposicional només podia anar precedida per les preposicions a o de (“Pensa a/de passar pel supermercat”). Amb la GLC, no cal substituir les preposicions en i amb per a o de, i per tant s'avalen construccions com per exemple: “Pensa en passar pel supermercat” i “S'acontenta amb veure un capítol per setmana”. Ara bé, tot i que la GLC admet l'alternança d'aquestes preposicions, considera preferible usar a o de en els registres formals.

Sabíeu que...
La nova gramàtica de l'IEC admet l'ús de la construcció al seguida d'infinitiu amb valor temporal, juntament amb la forma també normativa de la preposició en seguida d'infinitiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà