cultura

Comunicació

Albert Om: “Tenim la millor feina del món, però ara és més difícil exercir-la”

El periodista obre la V Setmana dels Rahola amb una conferència inaugural a la Universitat de Girona al voltant de la pregunta: qui té el poder?

Albert Om no només va demostrar mantenir intacte el seu poder de convocatòria omplint ahir l'Aula Magna de la Facultat de Lletres de la UdG, sinó també mantenir en forma el seu poder comunicatiu oferint una conferència farcida de contingut a propòsit d'una pregunta sense resposta fàcil: qui té el poder? El mateix periodista osonenc ja va admetre que segurament els assistents se n'anirien amb tants o més interrogants que abans, però el públic que va omplir la sala va sortir més que satisfet de la conferència inaugural de la Setmana dels Rahola, que serveix de prolegomen de la celebració dels premis Carles Rahola de comunicació local, que aquest any s'atorgaran el 23 de febrer a l'Auditori de Girona.

Qui té, doncs, el poder? Om va partir d'aquest enunciat per desplegar un reguitzell de temes i qüestions relacionats amb el mitjà periodístic d'avui en dia, aquest que a vegades s'oblida de ser el “quart poder per creure's tenir el primer”. En plena era de reequilibri de poders, Om va exposar que en aquests últims deu anys, i arran de la crisi, s'han percebut dues grans conseqüències: que el poder invisible, l'econòmic, “s'ha fet visible” i que el poder “de la gent s'ha materialitzat més que mai gràcies a les noves eines de comunicació disponibles”.

Així, amb el periodisme conscient que les seves parcel·les de poder “s'estrenyen per dalt i per baix”, Albert Om va exposar les que, segons ell, són algunes de les característiques inherents al poder: com ara l'opacitat, l'endogàmia i el proteccionisme, entre altres.

Pel que fa a les conclusions, el periodista de RAC1 va assenyalar que el poder econòmic i el polític tenen cada cop més rellevància i, per contra, el de grans mitjans de comunicació, menys, perquè estan lligats de mans i peus o bé per les subvencions (el poder polític) o bé pels préstecs (el poder bancari). O totes dues coses. “Algú mou la cadira del poder i percebem que les estan movent”, va sentenciar.

Per no espantar el personal, almenys els periodistes congregats, Albert Om va animar a continuar “explicant històries, que d'això es tracta en la professió”. I hi va afegir: “Els periodistes tenim la millor feina del món, malgrat que cada vegada és més difícil exercir-la.” “Vivim la vida en directe i exercim d'historiadors del moment explicant el que ens toca viure, i els historiadors ja estudiaran allò que recollim”, va dir.

Om, que no és amic de fer auguris, va indicar que, com li passa amb la música, no veuria amb mals ulls establir una mena de Spotify d'articles periodístics tot i reconèixer no saber si això seria viable... Com dèiem, moltes preguntes sense resposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa