cultura

Cultura

El Museu Morera vol difusió i complicitats en fer cent anys

La pinacoteca lleidatana, de les primeres de l'Estat, programa exposicions, publicacions i activitats per celebrar el seu primer segle de vida

La Paeria vol donar a conèixer la vàlua de la col·lecció i implicar-hi més la societat

El Museu Jaume Morera de Lleida compleix aquest any un segle de vida i ha preparat un seguit d'activitats per commemorar l'aniversari i per aconseguir més difusió de la col·lecció de pintura que té, així com establir més complicitats amb la societat civil lleidatana.

El Museu d'Art de Lleida, denominació que sembla que pren força de cara al futur, es va inaugurar per les festes de maig del 1917 i és un dels més antics de tot l'Estat espanyol, segons va recordar l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. El director de la institució, Jesús Navarro, hi va afegir que disposen de la col·lecció d'art modern i contemporani més important de Catalunya que hi ha fora de Barcelona. No obstant això, la falta d'una seu fixa i els canvis de lloc no han permès difondre-ho i reivindicar-ho com pertocaria.

Per això, Navarro va insistir: “Ara, amb la seu definitiva, és quan haurem de desenvolupar les nostres potencialitats i donar a conèixer un museu viu i que creix.” I, a la vegada, acostar-lo als ciutadans i buscar la seva complicitat, hi va afegir.

El Museu d'Art de Lleida suma prop de quatre mil obres, la majoria pintures, i conté peces representatives d'artistes com Jaume Morera, Leandre Cristòfol, Xavier Gosé, Guinovart, García Lamolla, Benet Rossell, Àngel Jové, Viladrich, Antoni Abat, Isidre Mercadé, Josep Benseny, Ernest Ibáñez, Viola o Rosa Siré. Es nodreix de donacions i llegats, cessions i també compres de la Paeria, ara força esporàdiques, i de les adquisicions que es fan a la biennal Leandre Cristòfol del museu de la Panera.

El programa d'activitats començarà el 9 de març amb l'exposició Connexions, que són les que crítics i historiadors de l'art de reconegut prestigi faran entre setze obres rellevants de la col·lecció del Morera amb altres setze peces importants d'altres museus. Jesús Navarro va destacar que es crearan diversos enllaços discursius “certs i evidents i altres de molt imprevistos”. La mostra es podrà veure fins al setembre.

Aquesta seria l'aposta de present, però al maig es presentarà la del passat, és a dir, un llibre que recollirà la història gràfica del museu. I, finalment, la proposta de futur serà una càpsula expositiva que s'anomenarà Visions de la Guerra Civil i l'exili, que es farà coincidir a finals d'any amb el vuitantè aniversari del bombardeig feixista de Lleida i del reportatge fotogràfic d'Agustí Centelles.

La programació es completarà amb complicitats amb el centre d'art de la Panera i amb el Museu de Lleida, on s'exposaran obres singulars del Morera barrejades amb les pròpies de cada equipament. També hi haurà xerrades, visites a la sala de reserva, un concurs escolar i un acte institucional de commemoració.

LA FRASE

Amb la nova seu desenvoluparem les nostres potencialitats i donarem a conèixer un museu viu
Jesús Navarro
Director del Museu Morera

LA DATA

11-5-1917
Inauguració
del Museu Morera, coincidint amb la festa major de la ciutat, i per mostrar l'art dels autors locals.

Esperant l'ajut milionari de la UE

L'Ajuntament de Lleida està pendent des de finals del 2016 de la resolució dels fons Feder de la Unió Europea, que han de permetre finançar bona part del nou Museu d'Art de Lleida a l'antic palau de justícia de la ciutat.

El director del museu, Jesús Navarro, va confirmar que la previsió era conèixer a mitjan desembre si la UE els concedia fins a prop de 2 milions d'euros que han sol·licitat per a aquest equipament. Però sembla que la decisió d'aquesta convocatòria va amb retard, malgrat que ara es preveu que aquest mes es conegui.

L'alcalde, Àngel Ros, va recordar que la concessió d'ajuts pot ser per menys quantitat, però va dir que ja hi havia acords per finançar l'obra. És a dir, el milió d'euros a pagar en tres anys per la Generalitat i una altra quantitat, també important, que aportarà la Diputació a canvi d'una gestió més compartida entre les dues institucions dels museus de Lleida. La previsió de la Paeria era de disposar enguany de 250.000 euros de la Diputació.

Ros va confirmar que al març estarà enllestit el projecte arquitectònic i museogràfic i ja es posarà a licitació per iniciar obres a final d'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona
Barcelona

David Walliams, supervendes de literatura juvenil i pregoner

Barcelona