cultura

Municipal

Promoció del museu del circ de Figueres, des del teatre

L'alcaldessa, Marta Felip, i el promotor del projecte, Genís Matabosch, van pujar ahir a l'escenari del Teatre El Jardí per convèncer els figuerencs de la necessitat d'invertir en la creació del museu

El promotor del projecte, Genís Matabosch, i l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, van pujar ahir a l'escenari del Teatre El Jardí per convèncer els figuerencs de la validesa del seu projecte de crear a la ciutat un museu del circ. Davant de prop de 300 persones, Matabosch va dedicar una bona hora d'aquesta exposició pública a rebatre els temors i les crítiques dels qui han volgut qüestionar el cost i la viabilitat del projecte per a la ciutat. Des de la presidència de Circus Arts Foundation, l'entitat promotora, Matabosch va defensar la importància per a la ciutat de poder ser la seu d'un projecte que qualifica de “polièdric, singular i únic a Europa”, però que alhora, segons ell, permetria dotar Figueres d'un nou equipament cultural que estaria a disposició d'altres entitats.

Part de la presentació es va dedicar a explicar com quedaria la casa Nouvilas una cop rehabilitada i els quatre grans espais que integrarien el museu: un espai d'exposició permanent que explicarà la història dels 250 anys de circ; un altre espai de 600 metres quadrats destinat a exposicions temporals; un circ fix amb capacitat per a 577 espectadors, i, finalment, una escola professional de circ amb infraestructures que podrien ser utilitzades per escoles. En total representaria passar dels 2.184 metres quadrats actuals a 5.791 metres quadrats projectats, triplicant la superfície actual.

Bona part de la intervenció de Matabosch també es va centrar a garantir que qui continuarà tenint la propietat de l'edifici seran els propietaris (Ajuntament i Consell Comarcal), que en tot cas en cedirien l'ús a Circus Arts Foundation, la qual, en contrapartida, cediria sense cap cost la col·lecció que constituirà el nucli del museu. També es va donar garanties que el cost es limitarà als 6 milions d'euros anunciats, que es repartirà entre l'Ajuntament (1,5 milions), la Diputació de Girona, la Generalitat i fons privats, i que el projecte serà autosostenible en un termini de sis anys.

Suport d'autoritats

Tant Marta Felip com Genís Matabosch van explicar que per gestionar el futur museu s'haurà d'establir un sistema de governança –en forma de consorci o de nova fundació– en què seran representats tots els agents que hauran contribuït a la rehabilitació d'aquest espai. En un vídeo projectat durant la presentació, van rebre el suport de responsables polítics com ara el president de la Diputació, Pere Vila; el president del Consell Comarcal, Ferran Roquer; el conseller Santi Vila, i fins el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Marta Felip va recalcar que la pròxima tasca consistirà a estudiar l'encaix urbanístic i la viabilitat de l'equipament al centre de Figueres, i que “només si es desestima aquesta viabilitat caldria buscar altres opcions”.

En el poc espai que va quedar per a les preguntes no es van sentir gaires crítiques entre el públic: els dubtes eren si l'ús de l'espai seria gratuït per a les entitats, si el projecte no és desmesurat per situar-lo a la casa Nouvilas, o si les perspectives de atracció de visitants no són exagerades. Part de les preguntes també van ser per aclarir si el debat que s'ha iniciat ara compromet el projecte i si hi ha la possibilitat que marxi a una altre ciutat. “Qui aposti amb valentia i amb fermesa per aquest projecte en tindrà la recompensa, i volem pensar que serà aquí”, va contestar Matabosch. L'alcaldessa va tancar l'acte anunciant-ne més per poder “debatre amb coneixement”.

LES XIFRES

4
espais.
Un circ fix, espais d'exposició permanent i temporal, i una escola de circ compartirien el futur museu.
30
llocs
de treball fixos, una vintena de temporals, a més de llocs indirectes es crearien segons el promotor del projecte.
6
milions
és el pressupost que es repartirien l'Ajuntament (1,5), la Generalitat, la Diputació i fons de capital privat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia