cultura

literatura

novetat editorial

Soldevilla considera que la Barcelona del ‘Quixot' és una invenció de Cervantes

El catedràtic figuerenc publica un llibre que aporta una mirada nova a la cèlebre obra, en el qual proposa que l'escriptor mai va ser a la Ciutat Comtal

Si el figuerenc Lluís Maria Mandado va defensar ara fa uns anys que El Quixot es va escriure en català i que va ser la censura política i religiosa la que va transfigurar la personalitat de l'escriptor –oficialment, d'Alcalá de Henares, però segons ell català i anomenat Joan Miquel Servent–, ara un llibre engrandeix el gran debat sobre l'obra cèlebre de Cervantes i pressuposa que l'autor mai no va trepitjar Barcelona.

Els darrers passatges de la segona part del Quixot tenen lloc a Barcelona, un fet insòlit ja que, fins aleshores, Cervantes mai havia citat explícitament cap indret real amb algunes excepcions com el Toboso o el riu Ebre. Que l'autor hagués estat a la capital catalana fins a dia d'avui no s'ha qüestionat gaire, i ha estat precisament un altre figuerenc, el catedràtic de llengua i literatura espanyoles, Joan Manuel Soldevilla, que acaba de plantejar la possibilitat que Cervantes tan sols hagués imaginat aquests escenaris. Una teoria que Soldevilla planteja i desenvolupa en el llibre titulat Don Quijote en Barcelona. La ciudad imaginada, editat per Cal·lígraf, i que avui es presenta a la Llibreria 22 de Girona (20 h) en un acte amb la intervenció del professor de filologia de la UdG Jorge García i del mateix autor, que és catedràtic de l'institut Ramon Muntaner de Figueres.

Segons l'estudi de Joan Manuel Soldevilla, que va a contracorrent de les tesis d'altres prestigiosos cervantistes, la Barcelona quixotesca és una invenció més de Cervantes. “El que és cert és que no hi ha proves certes de la presència de Cervantes a la Ciutat Comtal, però això no afecta el seu prestigi, sinó que l'engrandeix: Barcelona es converteix en una ciutat realment literària ja al segle XVII”, escriu l'autor.

Per una altra banda, el llibre planteja un altre debat: coneix l'Empordà Cervantes? Hi ha elements suficients per afirmar que aquest va ser l'últim paisatge que van veure els seus ulls abans del captiveri d'Alger.

Don Quijote en Barcelona és un llibre que subratlla la inesgotable font creativa que constitueix la immortal novel·la, en el quart centenari de la mort del seu autor, al qual es ret homenatge.

LES DADES

1605
any de publicació de la primera part del ‘Quixot': ‘El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha'
1615
any de publicació de la segona part d'aquesta obra de Cervantes, ambientada a Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà